Sport

Svenska seglarna kan OS-vattnen

Medaljhoppet Josefin Olsson tävlar i laser radial och har koll på vattnen utanför Rio de Janeiro.
Medaljhoppet Josefin Olsson tävlar i laser radial och har koll på vattnen utanför Rio de Janeiro.

Få idrottare är så förberedda inför OS i Rio som seglarna. De sju svenskarna har alla omkring 150 träningsdagar bakom sig på vattnen utanför Rio de Janeiro.– Det känns som att det krävs det för att känna en trygghet nu när det börjar närma sig, säger Josefin Olsson, det största svenska medaljhoppet.

För en gångs skull är seglingen inte förpassad till en annan ort än alla övriga OS-idrotter. Men de svenska OS-seglarna bor ändå inte i OS-byn med alla andra aktiva. De fem besättningarna, sju aktiva, har ungefär 150 dagar var bakom sig i Rio och bor i ett hus i stadsdelen Urca, sju kilometer från Marina Gloria, som ligger mitt i Rio de Janeiro. Precis som de har gjort sedan sommaren 2013, då de började komma hit för att vänja sig vid de svåra förhållandena som råder i Rio.

Egen invigning

Lite OS-känsla har de dock fått. Fattas annat när de faktiskt geografiskt sett är med i OS-familjen på ett annat sätt än annars.

– När vi cyklade hem från hamnen i går var det massor med människor och vi visste inte varför. Men plötsligt kom de förbispringande med OS-facklan, så vi fick lite OS-känsla, säger Josefin Olsson, svenskt hopp i laser radial.

Och eftersom bara 49er FX-duon Lisa Ericson och Hanna Klinga var med på invigningen, så ordnade resten av seglargänget en egen öppningsceremoni.

– Max Salminen var fanbärare. Vi klädde upp oss i invigningskläderna och killarna hade kostym, de var jättestiliga, så gick vi ett varv runt kvarteret där vi bor i tåg och sjöng sånger, säger Josefin Olsson, som var med även i OS 2012.

– Visst, det är mycket mer runt omkring som kan ta energi än i andra tävlingar. Det gäller att tänka bort det. Jag vet inte om det spelar roll att ha gjort ett OS tidigare, men det är trygghet ha det i bagaget. Det har ändå känts bra.

"Strategiskt duktig"

Josefin Olsson tränare Thomas Rahm om varför hon är ett stort svenskt medaljhopp:

– "Jossan" är många gånger bättre när det blir mer på riktigt. Ibland tänder hon inte till som hon borde på träning. Men då det är allvar mobiliserar hon medan många andra blir darriga i stället, säger han.

– Hennes största styrka är att hon är duktig på att segla mot sig själv. Alltså, hon är bra på att veta var hon ska vara på banan, strategiskt duktig och seglar fort.

I OS 2012 blev det 18:e plats för en besviken Olsson. Sedan dess har hon etablerat sig på allvar i den yppersta världseliten. På måndag går startskottet för hennes andra OS.

– Den här gången blir det bättre, säger hon bestämt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset