Sport Sport-topp

Svenska supportrarna tror på seger

Cormac Åhlström och Filip Stefansson från Jönköping får igång svenska fotbollsfans på en pub vid Louvren.
Cormac Åhlström och Filip Stefansson från Jönköping får igång svenska fotbollsfans på en pub vid Louvren.

Blågula flaggor, glad stämning och försiktig optimism.De svenska fansen som tagit sig till Paris känner inte någon oro inför fotbolls-EM.– Det här är skitkul. Det bästa vi har gjort, säger Filip Stefansson från Jönköping.

Tillsammans med ett stort gäng från Jönköping och Visingsö har han intagit en bar vid Louvren i centrala Paris, efter att ha kört buss ner till Frankrike. Efter Uefas beslut att förbjuda alkoholförsäljning runt matcharenorna och i fans zones, till följd av de stora bråken i Marseille och Nice, verkar området runt Eiffeltornet med storbildskärmar tappat lite i dragningskraft.

Det stora Jönköpingsgänget ska vidare till Toulouse och Nice också, för matcherna mot Italien och Belgien. Men någon längre resa än så tror inte grabbarna på.

– Nej man är väl hemma till midsommar. Jag tror inte Sverige tar sig vidare från gruppen, säger Filip Stefansson.

Kort EM-resa

Hans kompis Cormac Åhlström, som agerar allsångsledare vid puben, har lite större tilltro till Erik Hamréns mannar. Men bara lite.

– Jag tror Sverige går vidare men åker ut i åttondelen. De får väl Spanien där, va, säger Cormac Åhlström.

Familjen Björkner från Göteborg, med mamma Angelika och dottern Irma, var på väg förbi puben men fastnade för sången och blev kvar. De har fixat biljetter till kvällens match sent, men kommer att få se premiären.

Ingen oro

Någon oro känner de inte, trots det som har hänt i Marseille där ryska och engelska fans drabbat samman både med sig själva och lokala supportergrupperingar och trots det terrorhot som vilar över turneringen.

– Vi fick gå igenom tre säkerhetskontroller när vi skulle in i fans zone i går, så det kändes tryggt. Och det är väldigt glatt mellan fansen, säger Angelika Björkner.

De flesta är också övertygade om att Sverige slår Irland i EM-premiären.

– Jag tror att Sverige vinner med 2–1. Irland kommer nog göra ett mål, men Sverige vinner, säger Cormac Åhlström.

Anders Wiklund/TT
Angelika och Irma Björkner hoppas på svensk seger mot Irland.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset