Sport Sport-topp

Svenskar bakom Nashvilles seger

Nashvilles svenske stjärncenter Filip Forsberg, med nummer nio på tröjan, gjorde ett mål och två assist när laget slog San Jose med 6-2 i NHL.
Nashvilles svenske stjärncenter Filip Forsberg, med nummer nio på tröjan, gjorde ett mål och två assist när laget slog San Jose med 6-2 i NHL.

En svensk trio låg bakom Nashvilles 6-2-seger mot San Jose i nattens NHL-ishockey.Men nattens stora stjärna var Pittsburghs Sidney Crosby.

Viktor Arvidsson gjorde två mål och Filip Forsberg ett plus två assist när Predators mötte San Jose Sharks hemma. Men det var Calle Järnkrok som inledde den svenska poängskörden med sitt 2-0-mål, 6.26 in i andra perioden med ett handledsskott – hans nionde fullträff för säsongen.

Arvidsson gjorde 3-1 drygt 17 minuter in i andra perioden, assisterad av Forsberg. Forsberg själv gjorde sedan 4-1 i tredje innan han åter passade fram till Arvidssons 5-1.

Matchen slutade med klar seger för Predators, 6-2.

Karlsson visade vägen

I Ottawa låg lagkaptenen Erik Karlsson bakom mycket när hans Senators krossade Toronto med 6-1.

Erik Karlsson spelade fram till fyra mål, ett av dem gjorda av landsmannen Mika Zibanejad. Därmed bröt Ottawa sviten med förluster, innan matchen hade laget förlorat tre matcher i rad.

– Vi behövde rensa luften lite. Det måste göras ibland, så det var skönt med en seger direkt. Hoppas vi kan tugga på nu, säger Erik Karlsson till Expressen.

Karlsson är den första backen som gjort fyra assist under flera matcher under en säsong sedan 1990-talet, enligt nhl.com.

– Han är lagets pådrivare, säger Senators coach Dave Cameron efter matchen.

Även Loui Eriksson hittade rätt när hans Boston vann med 2-1 mot Buffalo efter förlängning. Det var svenskens tionde mål för säsongen, och ett av hans lättaste, säger han efter matchen.

– Ja, det tror jag, säger han till nhl.com. Det var en snygg passning från (David) Pastrnak. Det var kul; det var ett tag sedan jag gjorde mål så det var trevligt.

Crosbys 900:e poäng

Pittsburgh Penguins center Sidney Crosby gjorde i natt sitt 900:e NHL-poäng i karriären – som snabbt blev både 901 och 902. Stjärnan nådde drömgränsen i matchen mot Florida Panthers med en assist 14.56 in I tredje perioden till backen Kris Letang.

Crosby gjorde sedan själv mål med 1.15 kvar och reducerade till 2-2, sedan assisterade han åter Letang i det matchavgörande 3-2-målet i förlängningen.

– Så här bra har jag aldrig sett honom spela. Det drivet han har just nu är sjukt, säger Crosbys kedjekamrat Patric Hörnqvist till Expressen.