Nyheter Världen

Svenskar i tårgasattack

Området i Turkiet där Ramazan Kizil befinner sig.
Området i Turkiet där Ramazan Kizil befinner sig.

Fotbollsklubben Dalkurds ordförande Ramazan Kizil har hamnat mitt i en militär offensiv i Kurdistan.– De går från hushåll till hushåll. De attackerar kvinnor, barn och äldre, säger Kizil till TT.

Ramazan Kizil befinner sig i turkiska staden Germeil nära den syriska gränsen, där turkisk militär inledde en offensiv på tisdagsmorgonen.

Kizil åkte ned till Turkiet tillsammans med fyra syskon för att gå på en begravning i sin födelseort som på kurdiska kallas Giremira. På tisdagseftermiddagen rådde utegångsförbud och Kizil tog sig inte ut från huset han befann sig i.

– Mellan klockan 8 och 9 i morse ringades byn in av turkisk polis och militär. Det är hundratals fordon på plats, ett tiotal stridsvagnar. Ingen får lämna byn. Det är skottlossning. De går från hushåll till hushåll och griper folk. De använder pepparsprej, även mot kvinnor, barn och äldre, säger Kizil.

Enligt Kizil har sex personer skadats och mellan 100 och 200 gripits. Han har en flybiljett hem till Sverige på onsdagen men vet inte om kan kommer att kunna lämna Germeil.

– Man vet inte vem man ska vända sig till, vem man kan fråga. Det finns ingen trygghet här. De får gripa, bränna, döda.

TT: Hur orolig är du? Fruktar du för ditt liv?

– Jag har inte haft en chans att tänka på mig själv. Det går inte att tänka på sig själv när en sex månader gammal flicka får pepparsprej i ögonen.