Nyheter Världen

Svenskar identifierar Brysseloffer

Dna-experter från Sverige ska hjälpa Belgien att identifiera terroroffren. Beslutet fattades när EU:s inrikes- och justitieministrar samlades i Bryssel.

Ministrarna uttryckte sitt stöd för Belgien och enades om vikten att jobba vidare på en rad punkter som länderna tidigare kommit överens om, bland annat ökat samarbete i terrorutredningar och skärpt kontroll vid EU:s yttre gränser.

Under mötet besvarade också Belgien den kritik som riktats mot landet, som inte lyckats fånga de misstänkta terroristerna innan de begick dåden. Bland annat har Turkiet uppgett att man, efter att ha utvisat en av de misstänkta, varnat Belgien för honom.

– Det framfördes ingen kritik från andra ministrar, men Belgiens justitieminister tillbakavisade kritiken med viss emfas, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

Anders Ygeman vill inte säga om han är nöjd med förklaringarna.

– Vi är bara någon dag från ett fruktansvärt terrordåd och jag tycker man ska fokusera på att gripa de misstänkta förövarna snarare än att recensera Belgiens arbete. Det kommer att komma en tid för att gå igenom det som har hänt och belysa de brister som varit. Men det är självklart ett misslyckande att man kunnat genomföra en koordinerad attack i hjärtat av Bryssel och på flygplatsen, säger Anders Ygeman.

Rättsmedicinalverket skickar under fredagen ner personal som ska jobba med dna-profilering för att kunna identifiera dödsoffren efter attackerna.

– I det här skedet är det vad Belgien behöver hjälp med och det ska vi naturligtvis vara behjälpliga med, säger Anders Ygeman.