Sport Friidrott

Svenskar jagar VM-kvalgräns i Växjö

Angelica Bengtsson tävlar i Nordenkampen. Arkivbild.
Angelica Bengtsson tävlar i Nordenkampen. Arkivbild.

Sveriges trupp till inomhus-VM i friidrott ser ut att bli liten.I helgen jagar flera svenskar kvalgränsen i Nordenkampen i Växjö.– Jag har förhoppningar om att någon ska klara det, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Susanna Kallurs comeback i landslagsdräkten är det stora dragplåstret när Nordenkampen avgörs på lördagen. I skuggan av Kallurs start på 60 meter är flera blågula friidrottare på jakt efter hundradelar och centimeter som ska bära hela vägen till inomhus-VM i Portland i mars.

Odain Rose var till exempel bara tre hundradelar från kvalgränsen på 60 meter när han sprang på 6,68 i Malmö häromveckan.

– Och då höll han ändå på med lite segergester och sånt. Tom Kling Baptiste har sprungit på 6,71 och är inte heller långt borta, säger Karin Torneklint.

Bland övriga som är ute efter en VM-biljett märks Angelica Bengtsson, som trots fjolårets brons i inomhus-EM och fjärdeplatsen i VM inte är kvalificerad. Damernas stavhopp ser ut att bli en av höjdpunkterna i Växjö, där finländska underbarnet Wilma Murto finns med i startfältet. 17-åringen satte nyligen nytt juniorvärldsrekord när hon klarade VM-kvalgränsen 4,71 – en centimeter högre än Bengtssons svenska rekord.

Andreas Otterling, som tog brons i längd inomhus-EM, tävlar också i Nordenkampen och måste hoppa hela 8,18 för att fixa en VM-plats.