Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Svenskar lämnar Nice

Ett land i chock. En man med lastbil körde rakt in i folksamlingen på strandpromenaden i Nice under firandet av Frankrikes nationaldag på torsdagskvällen. Minst 84 personer dödades i attacken.
Ett land i chock. En man med lastbil körde rakt in i folksamlingen på strandpromenaden i Nice under firandet av Frankrikes nationaldag på torsdagskvällen. Minst 84 personer dödades i attacken.

Efter attacken i Nice erbjuder flygbolag gratis ombokning av resor till och från den drabbade staden.En del svenska turister väljer nu att resa därifrån tidigare.

Många svenska turister som skulle påbörja sin resa till franska rivieran fick höra talas om den blodiga attacken bara timmarna innan de steg på planet.

– Det är tragiskt det som skett. Men jag känner ingen oro för nya attentat, säger Jonas Hansson, resenär på Arlanda på väg till Nice.

Han kommer att bo en natt i Nice för att sedan resa vidare. Däremot säger Hansson att tankarna automatiskt går till tidigare terrordåd i Paris:

– De tankarna kom direkt.

UD avråder inte

Även familjen Johan, Tina, Karl och Erik Halmsten är på väg till Nice på semester. De känner inte oro för sin egen skull men påverkas av händelsen.

– Det känns som att man kommer ner till en fest som är förstörd, säger Erik Halmsten.

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från resor till Frankrike.

– Men vi uppmanar resenärer i Frankrike att vara vaksamma, pålästa och uppmärksamma vid turistattraktioner och offentliga byggnader, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör på UD.

Gratis ombokning

Flygbolaget SAS erbjuder möjlighet att gratis omboka resor till Nice fram till den 22 juli. Hittills har bolaget inte fått förfrågan om att ändra resor till Nice.

– Men svenska resenärer som befinner sig i Nice har velat omboka och åka hem tidigare, meddelar Karin Nyman, kommunikationsdirektör vid SAS, som ger rådet att vara på flygplasten i god tid på grund av säkerhetskontroll.

Även Air France erbjuder återbetalning av bokade biljetter till Nice.

Inga ändrade resplaner

Resebolaget Ving har inte märkt av någon oro bland sina 39 svenska resenärer som nu är i Nice, men ett fåtal av dem ha valt att åka hem tidigare.

Bolaget Ticket har just nu 200–300 svenska resenärer i Nice. Av dem har några ombokat sin hemresa.

– En svensk familj planerade hemresa den 18 juli. Men de ville inte vara kvar och åker hem i morgon i stället, säger Susanne Paulsson, säljare på Ticket.

De som bokat resa till Nice de kommande dagarna får omboka resan gratis om de vill.

Vid Hotel Aston La Scala i Nice har ett tiotal turister, däribland en svensk kvinna, checkat ut tidigare till följd av attacken, berättar Michel vid hotellets reception för TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset