Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Svenskar på väg till IS gripna

Fyra män har gripits i Turkiet misstänkta för att ha varit på väg att ansluta sig till IS. Arkivbild.
Fyra män har gripits i Turkiet misstänkta för att ha varit på väg att ansluta sig till IS. Arkivbild.

Flera svenskar har gripits i Turkiet. De ska ha varit på väg till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen IS.Säkerhetspolisen vill inte kommentera gripandena.

De fyra männen greps av turkisk militärpolis för tre veckor sedan när de försökte ta sig in i Syrien, rapporterar SVT Nyheter.

Tre av dem är svenska medborgare medan den fjärde har uppehållstillstånd i Sverige. Svenska utrikesdepartementet bekräftar gripandena.

– Vi känner till att fyra män i 30-årsåldern är frihetsberövade i Turkiet sedan början av mars, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst till TT.

Enligt henne är männen hemmahörande i Väst- respektive Mellansverige.

Vad de är misstänkta för vill Veronica Nordlund inte kommentera. Hon vill inte heller säga om utrikesdepartementet har haft kontakt med dem.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera gripandena.

– Men vi har ett tätt internationellt samarbete med anledning av att det finns väldigt många individer som reser i Europa och som kan vara på väg till Syrien eller Irak, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Fram till och med den 1 mars i år har drygt 300 personer lämnat Sverige för att delta i strider i Syrien och Irak, enligt Säpo. Av dessa har 135 återvänt till Sverige medan 44 har dött.