Nyheter Toppnyheter Ekonomi Världen

Svenskar uppmanas att höra av sig

Passagerare kramar om varandra utanför Atatürkflygplatsen i Istanbul efter dådet.
Passagerare kramar om varandra utanför Atatürkflygplatsen i Istanbul efter dådet.

Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenskar som befinner sig i Istanbul att höra av sig.– I nuläget har vi ett fåtal svenskar som inte har lyckats etablera kontakt med sina anhöriga, men vi har inga uppgifter om omkomna eller skadade svenskar, säger Lilian Willix Schwirtz vid UD:s presstjänst.

UD uppmanar svenskar som befinner sig i Istanbul att kontakta anhöriga och att följa de lokala myndigheternas råd och anvisningar.

– Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter och sjukhus dit drabbade har förts, säger Lilian Willix Schwirtz.

Det är oklart hur många svenskar som befinner sig i Turkiet, men UD uppskattar att mellan 15 000 och 20 000 svenskar varje vecka är i landet under högsäsongen, som är nu.

Ett Turkish Airlines-plan från Arlanda landade vid 21-tiden på Atatürkflygplatsen i Istanbul.

Ungefär samtidigt inträffade attackerna, men planet åkte ändå in till sin gate, skriver Aftonbladet.

Passagerarna fick sitta kvar i planet, en av dem Lars-Göran Sjötoft, på väg till Thailand.

– Vi står på plattan alldeles nära. Vi landade som planerat i tid också. Folk var på väg att lämna men då hindrade de oss. De sade att vi måste sätta oss igen. Så vi fick sätta tillbaka alla väskor i hyllorna och nu sitter vi här, sade Lars-Göran Sjötoft till Aftonbladet.

Planet lyfte från Arlanda vid 18.35. Ungefär samtidigt, 18.25, lyfte ett plan mot Atatürk från Landvetter. Det planet landade i Istanbul strax före 21.30, lokal tid, enligt sajten Flightradar 24.

Under natten återupptogs flygtrafiken till flygplatsen, enligt Turkiets premiärminister Binali Yildrom.

Swedavia uppger att flygtrafiken mellan Sverige och Atatürk-flygplatsen påverkas under dagen. Bland annat med inställd avgång från Arlanda och förseningar från Turkiet till Arlanda respektive Landvetter. Resenärer uppmanas att stämma av utvecklingen med sitt flygbolag.

Tele2 och Comviq tog under tisdagskvällen bort avgifter för samtal, sms och surf till och från Turkiet, uppger Tele2 på Facebook. Undantaget gäller i två dygn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset