Nöje Musik Metro Music

Svensken bakom hitlåten "The ocean"

"Mikael Persson kändes lite för långt och lite för svenskt. Jag ville ha något som folk över hela världen kan uttala", säger Mike Perry som ligger bakom hitlåten "The ocean"
"Mikael Persson kändes lite för långt och lite för svenskt. Jag ville ha något som folk över hela världen kan uttala", säger Mike Perry som ligger bakom hitlåten "The ocean"

Mike Perry har gjort dundersuccé med "The ocean" som spås bli en av sommarens stora hits. Bakom artistnamnet döljer sig Mikael Persson från Skövde. – Det är helt sjukt, säger han om framgångarna.

Den 15 april släppte Mikael Persson, eller Mike Perry som han kallar sig när han gör musik, "The ocean".

Singeln puttrade på ett par veckor – sedan plockade strömningstjänsten Spotify upp låten och lade in den på den populära spellistan "Chill hits".

– Då smällde det ju, milt sagt. Det var då allting hände. Den spelades några tusen gånger om dagen innan dess, nu är den uppe i 500 000 spelningar om dagen, säger Mikael Persson.

På de sex veckor som har gått sedan "The ocean" släpptes har den spelats över nio miljoner gånger på Spotify och i fredags placerade den sig på plats sex på den svenska singellistan. Samtidigt hamnar låten på allt fler stora spellistor och antalet lyssnare bara ökar.

"Varit omvälvande"

En speciell upplevelse för Mikael Persson som "alltid hållit på med musik" men bara vid sidan om sitt vanliga arbete. Till vardags jobbar han med dieselmotorer på Volvo hemma i Skövde.

– Man har hållit på med musik så länge och så hamnar låten på några spellistor och allting vänds upp och ner. Det ringer folk från hela världen som vill prata och diskutera. Det har verkligen varit omvälvande.

Som en ren effekt av framgångarna fick han i helgen göra sin första riktiga spelning som Mike Perry – på Summerbursts stora scen på Ullevi i Göteborg. Nästa vecka uppträder han också när dansmusikfestivalen kommer till Gärdet i Stockholm.

– Det är lite häftigt. Jag har gjort lite gig lokalt tidigare men inget som är värt att skriva hem om.

"Inga krusiduller"

Han tror att "The ocean" blivit en sådan stor hit för att den är "enkel och rak på".

– Det är inga krusiduller, den är lätt att ta till sig. En ljudbild som ligger rätt i tiden, det är väl hemligheten egentligen. Jag brukar inte vilja krångla till det för mycket.

Ännu finns inga konkreta planer för hur "The ocean" ska följas upp. Mikael Persson säger att det visserligen känns "lite stressigt" men å andra sidan har han "aldrig varit mer inspirerad".

– Det finns lite tankar och planer. Jag kör Summerburst men sedan kommer jag nog att ligga lite lågt med spelandet för det viktigaste just nu är att göra bra musik. Man kommer ingenstans utan bra låtar, säger han.

Frida Winter/TT
Mikael Persson jobbar fortfarande heltid på Volvo men efter framgångarna med "The ocean" funderar han på att ta tjänstledigt. "Men mina chefer är helt grymma, de är så här 'kör, vi löser det'", säger han och berättar att han fick ta ledigt för att kunna spela på Summerburst i helgen.
Frida Winter/TT
"Jag blev jätteförvånad men framför allt kändes det sjukt kul", säger Mikael Persson om känslan när han insåg att "The ocean" var på väg att bli en jättehit.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset