Nyheter Världen

Svensken längre men inte längst

Med sina 183 centimeter innehar kung Willem-Alexander genomsnittslängden för nederländska män – längst i världen. Arkivbild.
Med sina 183 centimeter innehar kung Willem-Alexander genomsnittslängden för nederländska män – längst i världen. Arkivbild.

Svenskar födda mellan 1896 och 1911 var enligt en ny studie längst i världen. Sedan dess har genomsnittssvensken blivit längre men storhetstiden är förbi.

Numera är det nederländska män och lettiska kvinnor som är de längsta på planeten. De mäter 183 respektive 170 centimeter. Kortast är männen från Östtimor med en genomsnittslängd på 160 centimeter, och kvinnor från Guatemala, som mäter 149 centimeter från topp till tå.

Svenska män har rasat ner till en femtondeplats med en genomsnittslängd på 177,5 centimeter, medan kvinnorna nu placerar sig på sjuttondeplats med sina 164,4 centimeter. Svenska män är i dag drygt sex centimeter längre än vad de var 1896 och kvinnorna är fyra centimeter längre.

De som ökat mest i längd är iranska män och kvinnor från Sydkorea. I en del afrikanska länder har däremot människor blivit kortare, i andra har växandet på längden avstannat. Bland dem finns USA, Storbritannien och Finland. Det visar resultatet av den mest omfattande studien av längd någonsin.

Omkring 800 forskare har mätt människans längd under hundra år. Med hjälp av siffror från värnpliktsstatistik och folkundersökningar som mäter hälsa och näringsintag, har forskarna lyckats återskapa längdinformation för 18-åringar från 1914 till 2014.

Resultaten, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften eLife, syftar till att uppmärksamma barns uppväxtmiljö. Barn och ungdomar som får tillgång till näringsrik mat och en bra uppväxtmiljö tenderar att bli längre. Även gener är en viktig faktor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset