Sport

Svenskt bakom Norges målvaktshjälte

Kari Aalvik Grimsbø stoppade allt. Och det var delvis en svensks fel. Arkivbild.
Kari Aalvik Grimsbø stoppade allt. Och det var delvis en svensks fel. Arkivbild.

En gammal svensk målvaktshjälte var med och sänkte sitt land i OS-handbollen.Norges målvaktstränare Mats Olsson hyllades av storspelande Kari Aalvik Grimsbø efter segern över Sverige (30–22).– Han betyder väldigt, väldigt mycket, sade det norska målvaktsmonstret som tog 70 procent av skotten i en fantastisk första halvlek.

Olsson har bland annat varit med och tagit VM- och EM-guld och två OS-silver med svenska handbollslandslaget under storhetstiden på 90-talet.

Sedan 2005 är han målvaktstränare i det norska damlandslaget och har sett till att vårt västra grannland har världens bästa målvakter.

Kari Aalvik Grimsbø räddade allt och lite till i en första halvlek när Norge mosade Sverige och gick fram till 19-7-ledning.

"Fantastisk insats"

Mats Olsson om hennes insats och räddningsstatistik på 70 procent i första halvlek:

– Hon gjorde en fantastisk insats. Det är inte ofta det sker, i alla fall inte på den här nivån – en kvartsfinal i OS.

Grimsbø pratade mer om laget än sig själv:

– Det är svårt att beskriva den här matchen. Jag var väldigt bollfokuserad, det var viktigt för mig. Jag hade en hög anspänningsnivå och är väldigt nöjd över att hela laget var så fokuserat. Jag fick väldigt bra hjälp av försvaret.

Hyllar Olsson

Den norska målvaktsgiganten har varit med och tagit åtta mästerskapsmedaljer, däribland två OS-guld.

Fortsätter hon så här har hon snart tre. Hon ger Mats Olsson stor del i sin utveckling.

– Jag har ett otroligt bra samarbete med honom och vi känner varandra så bra att bara ett ord från honom kan få mig till att få riktig tajming och göra det jobbet jag ska göra. Det är han som har utvecklat mig som keeper efter många års samarbete, så jag är väldigt tacksam, säger hon.

Mats Olsson om att slå ut Sverige ur OS:

– Jag tänker inte norskt och svenskt, utan på att det här är mitt lag. Jag har tränat tusentals timmar med dem, vi gör allt tillsammans – gråter, skrattar, jobbar ihop. Jag glädjer mig enormt för det här laget.

Han fick frågan om när han blir svensk igen:

– Jag är alltid svensk, men mitt lag är det här gänget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset