Nyheter Världen Sverige

Svenskt EU-silver i utrikespolitik

"Det är glädjande att vi hamnar högt i rankningen", skriver utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.
"Det är glädjande att vi hamnar högt i rankningen", skriver utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.

Sverige ligger fortsatt tvåa efter Tyskland när tankesmedjan ECFR rankar EU-ländernas inflytande på utrikespolitiken.Framför allt tillhör Sverige de ledande i östpolitiken.

Tankesmedjan European Council on Foreign Relations – där för övrigt Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt är viceordförande i förtroenderådet – gör årligen en rapport om EU:s utrikespolitik och medlemsländernas inflytande.

Sverige har placerats som fyra, trea och tvåa de senaste åren och behåller sin andraplats även i rapporten för 2016.

"Det är glädjande att vi hamnar högt i rankningen och det bekräftar vad vi redan vet: att Sverige har ett mycket starkt engagemang för EU och EU:s utrikes- och säkerhetspolitik", skriver utrikesminister Margot Wallström i en kommentar till TT.

ECFR rankar länderna utefter hur ledande – eller eftersläpande – de är inom tolv olika kategorier. Tyskland toppar som ledande inom åtta områden och eftersläpande inom bara ett – sin inställning till länderna inom EU:s östliga partnerskap. Sverige tillhör i sin tur de ledande inom fem områden: bistånd, människorättsproblem i Kina, sanktionerna mot Ryssland, stödet till Ukraina och förhållandet till östliga partnerskapet.