Sport

Svenskt guld i mountainbike-EM

Svenskt guld i mountainbike-EM i Huskvarna. Arkivbild.
Svenskt guld i mountainbike-EM i Huskvarna. Arkivbild.

Det blev svenskt guld och brons i herrarnas mountainbike-EM i Huskvarna.– Det är magiskt med två medaljer. Jag är stum, sade förbundskaptenen Anders Ljungberg om den blågula medaljskörden.

Det såg ut att vara kört på upploppet i XCE-finalen. Men Emil Linde kämpade sig ikapp schweizaren Patrick Lüthi i det sista uppförslutet före målgången. Och på mållinjen var svensken en dryg decimeter före Lüthi.

– Jag vann väl med ett halvt styre ungefär. Det är ingen idé att ge sig nu på spurtrakan när jag är så nära, tänkte jag. Så jag gasade max ända in i mål, sade Linde.

Tuffa lopp

XCE kan liknas vid längdskidåkarnas sprintklass. Korta lopp där kval följs av utslagslopp i kvartsfinal och semifinal före finalen, där endast fyra deltagare återstår.

Mjölksyrenivåerna blir lika höga som utrymmet att ta sig förbi en motståndare är litet. Men Linde, som tävlar för Gävle CA, visade gång efter annan att han behärskade de trånga, kurviga och backiga banorna i Huskvarna bäst.

– Mellan loppen gäller det bara att spinna på för att hålla igång blodcirkulationen. Det är ganska tätt mellan loppen, sade Linde.

Svensken vann både kvarts- och semifinalen innan han tog hand om täten även i finalen innan Lüthi segade sig förbi i den andra uppförsbacken.

Två svenskmedaljer

I mål var svensken emellertid före och det blev blågult även på bronsplatsen genom Martin Setterberg.

– Att sätta dit Lüthi i spurten, det kan nog bara Emil göra. Vi hade kanske räknat med medalj i dag, vi har ett starkt lag. Men det är svårt att ta guld och magiskt med två medaljer, sade mountainbikelandslagets förbundskapten Anders Ljungberg till TT.

Matthias Wengelin fick nöja sig med en sjätteplats sedan han slutat tvåa i B-finalen.

Ukrainskan Irynia Popova vann guld i damklassen där Linn Gustafzzon blev sjua.