Nöje

Svenskt jubel i världens bästa bar

Här på södra Manhattan ligger världens bästa bar, The Dead Rabbit Grocery & Grog, och där mixar svenskan Madeleine Rapp exklusiva drinkar. Arkivbild.
Här på södra Manhattan ligger världens bästa bar, The Dead Rabbit Grocery & Grog, och där mixar svenskan Madeleine Rapp exklusiva drinkar. Arkivbild.

Världens bästa bar är utsedd. Den ligger på Manhattan i New York och där blandar svenska Madeleine Rapp drinkar.

– Det är otroligt mycket hårt arbete som ligger bakom det här, säger hon till TT och berättar om jobbet på The Dead Rabbit Grocery & Grog som toppar listan när magasinet Drinks International utser världens 50 bästa barer.

Vinnaren ligger i finanskvarteren på södra Manhattan och har många affärsgäster från närliggande Wall Street. Men även kompisgäng och turister ramlar in, och då närmast till första våningens irländska pub av lite enklare snitt.

Madeleine Rapp, som rest till New York i många år och studerat barbranschen jorden runt samt är utbildad sommelier, är stationerad högre upp i huset, i en mer exklusiv cocktailbar för sittande gäster.

– Det är där vi jobbar med mer avancerade drinkar och en större meny.

The Dead Rabbit ägs av två hårt arbetande irländare. Två år i rad har stället nått andraplats på listan.

TT: Hur firar ni?

– Vi jobbade i går (torsdag) vilket är det bästa sättet att fira, tycker jag.

TT: Varför namnet The Dead Rabbit (Den döda kaninen)?

– Det fanns ett gäng i New York på 1800-talet som kallade sig The Dead Rabbit och som leddes av en irländare. Därifrån kommer det, svarar hon.

En svensk bar, Linje Tio i Stockholm, är ny på listan och kommer på 25:e plats.