Nyheter Ekonomi Sverige

"Svenskt kaffe" ger 25 000 träffar på google – vi reder ut vad det är

Vi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? Arkivbild.
Vi dricker gärna kaffe med mjölk i Sverige. Svenskt kaffe. Men vad är det? Arkivbild.

Finns det svenskt kaffe på hotellet?Vad är det ens? "Det är en kvalitet egentligen" säger kaffeexperten Anna Nordström.

En googling på "svenskt kaffe" ger över 25 000 träffar. En del handlar om Lasse Åbergs kultrulle "Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten" från 1980, andra om att svenskt kaffe är en snackis i New York eller om hur vanligt det är på hotellen i Thailand.

"Svenskt kaffe" är ett koncept. Men vad sjutton är svenskt kaffe, egentligen?

– En blandning av kaffe från vissa länder som vi traditionellt har druckit i Sverige, som vi kallar svenskt kaffe, säger Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs och tidigare medlem i det svenska baristalandslaget.

Historisk förklaring

En klassisk svensk mellanrostblandning brukar bestå av kaffe med basen i Brasilien, kanske även Colombia, och lite Östafrika på det, förklarar Anna Nordström. Lite Kenya eller Etiopien.

– Det har väl sin historia i att vi exporterat mycket trä och stål till Sydamerika, och tagit hem kaffe därifrån. Kommer du till Danmark smakar kaffet lite annorlunda, för de har handlat med Holland, och Holland hade kolonier i Sydostasien och tog hem sitt kaffe därifrån.

Svenskt kaffe är alltså en superglobal historia. Men varför en blandning? Anna Nordström berättar att blandningar ofta smakar bättre än varje kaffe för sig. Dessutom blir det lättare att erbjuda samma smak året runt, vilket inte är givet med en produkt bestående av växande råvaror med kvaliteter som skiljer sig från årstid till årstid.

– Gör du en blandning så är det lättare att justera lite grann, så att det smakar lika, säger Anna Nordström.

Starkt kaffe

Det om blandningen. Men finns det något i tillagningen som är svenskt?

Hallå, klart det gör. Bryggkaffe.

– Det är ju väldigt vanligt i Sverige, och det sätter ju också sin prägel på smaken.

TT: Styrkan då?

– Vi gillar ganska starkt kaffe i Sverige.

TT: Är det därför så många har mjölk i kaffet?

– Ja, det tror jag. Framför allt för att det är för starkt. Överdoserat kaffe är väldigt vanligt. Då vill man ha mjölk för att ta bort bitterheten.

TT: Många är övertygade om att svenskt kaffe är så himla bra, har de rätt att vara det?

– Ja, det tycker jag. Vi ska vara jättestolta över det.

TT: Och det säger du inte för att du jobbar på Löfbergs?

– Nej, det säger jag faktiskt ur ett globalt perspektiv. Och det håller kaffekännare över hela världen med mig om.