Nyheter Sverige

Svenskt snus i smugglingshärva

En stor snussmugglingsliga har sprängts i Estland. Ligan misstänks att under loppet av ett år smugglat in åtta ton snus från Sverige. Arkivbild.
En stor snussmugglingsliga har sprängts i Estland. Ligan misstänks att under loppet av ett år smugglat in åtta ton snus från Sverige. Arkivbild.

En stor smugglingsliga har sprängts i Estland. Ligan misstänks ha tjänat närmare 20 miljoner kronor på svenskt snus.

– De har köpt snus i Sverige och därefter sålt det dyrare i Estland, säger Mailin Aasmäe, presschef vid Estlands skatte- och tullverk MTA, till TT.

Att sälja snus har varit förbjudet i Estland sedan i maj förra året. Myndigheterna slog till mot ligan i början av maj i år. Under det året misstänks den ha smugglat in omkring åtta ton snus och gjort en vinst på nästan två miljoner euro (drygt 18,5 miljoner svenska kronor), enligt MTA.

Förutom att ha smugglat in snuset i landet ska ligan även varit ansvarig för att ha distribuerat det i Estland.

De estniska myndigheterna kom härvan på spåren efter att en lastbil med drygt 180 kilo snus stoppades i september i fjol. Några månader senare gjordes ytterligare ett beslag på 670 kilo.

För närvarande misstänks 19 personer i snussmugglingshärvan, men den siffran kan komma att stiga. Mailin Aasmäe har inga uppgifter om svenska medborgare är misstänkta för att vara inblandade.

Vid tillslaget i maj beslagtogs drygt 80 000 euro, åtta fordon och nästan 60 kilo snus.

Maxstraffet för de huvudmissänkta är fem års fängelse, skriver FNB.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset