Sport Sport-topp

Svenskt stafettguld i JVM

Ebba Andersson tog andra guldet i JVM när hon var med i det segrande stafettlaget.
Ebba Andersson tog andra guldet i JVM när hon var med i det segrande stafettlaget.

Sveriges juniordamer tog guld i stafetten vid junior-VM i Rumänien efter att Jenny Solin på sistasträckan knäckt Norge i en spurtstrid.– Inför sista sträckan hade vi planerat att jag skulle hålla tillbaka lite för att ha krafter kvar till spurten och det gick vägen, säger Solin till SVT.

Stafetten avgjordes i 4x2,5 kilometer. Det svenska laget bestod av Emma Ribom, Elina Rönnlund, Ebba Andersson och Jenny Solin.

Rönnlund förde upp Sverige till täten under den andra sträckan. Solin kom in först på upploppet och vann spurtstriden mot norskan Lotta Udnes Weng med 0,6 sekunder. Ryssland på bronsplatsen var distanserat med tio sekunder.

– Det gick jättebra. Det var jätteinspirerande ta ikapp och jag kunde gå upp i täten när det var en kilometer kvar, säger Elina Rönnlund till Expressen.

– Jag hade jättebra skidor. Vallarna gjorde ett superjobb!

Det var Sveriges fjärde guld i JVM i Rasnov och det andra i juniorklassen efter Ebba Anderssons fristilsguld på torsdagen. De övriga två har kommit i U23-klassen genom Jonna Sundling (sprint) och Jens Burman (15 km).

Det svenska herrjuniorlaget med Viktor Thorn, Marcus Fredriksson, Alfred Buskqvist och Hugo Jacobsson slutade femma i sin stafett på 4x5 kilometer. Norge vann överlägset – 47,7 sekunder före tvåan Ryssland. Trean Frankrike var ytterligare 30,5 sekunder efter. Finland blev fyra.