Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Sverige bjuder in koalition mot IS

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Regeringen har erbjudit den koalition av länder som kämpar mot terrorrörelsen IS att mötas i Sverige i höst.Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillkännagav erbjudandet under ett pågående högnivåmöte i Washington DC.

– Jag har meddelat att vi är positiva att ställa oss som ansvariga för en konferens i Sverige på policy director-nivå, en hög tjänstemannanivå på försvarsdepartementen, för hela koalitionen den 20 september, säger Peter Hultqvist till TT.

Under mötets första dag, där ländernas försvarsministrar deltog, diskuterades bland annat den senaste tidens framgångar för koalitionen.

– Det har noterats att flera städer har befriats och att man har gjort framsteg i förhållande till Daesh och trängt tillbaka dem, säger Peter Hultqvist.

Befrielse av Mosul

– Sedan har vi naturligtvis diskuterat kommande planer, som handlar om befrielsen av Mosul och Raqqa. Det är två oerhört viktiga operationer som nu förbereds och ska genomföras.

En befrielse av Mosul anses inte bara vara oerhört svår att genomföra, utan tros också få betydande efterverkningar. Miljontals civila kan tvingas fly från Mosul, vilket kräver omfattande humanitära insatser.

– Allt det här som görs måste också diskuteras i ett bredare perspektiv, med humanitära och stabiliserande insatser och långsiktigt samhällsbyggande insatser. Det markerades också i dag, att vi inte bara kan se det här ur militär synpunkt, säger Peter Hultqvist.

Utökad svensk styrka

Koalitionsdeltagarnas möjligheter att öka sina militära bidrag stod också på dagordningen. I dag deltar Sverige med soldater som är på plats i Irak som rådgivare, för att utbilda lokala styrkor.

– Jag har markerat att under förutsättning av riksdagsbeslut förbereder vi att fördubbla vår trupp från 35 till 70, säger Peter Hultqvist.

TT: Har du fått frågor om Sverige kan bidra ytterligare?

– Det är klart att man uppmanar länderna att titta på om man kan bidra på ytterligare sätt. Det är en uppmaning som ligger konstant.

TT: Om du tänker högt, vad skulle det kunna innebära för Sveriges del?

– Jag tänker inte högt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset