Nyheter Världen

Sverige erbjuder hjälp i Grekland

Sverige har erbjudit sig att bidra med bland annat asylhandläggare till flyktingarbetet i Grekland efter EU:s överenskommelse med Turkiet. I slutet av veckan blir det klart exakt vad det svenska bidraget ska bestå av.

Grekland har efterfrågat hjälp, och Sverige och andra EU-länder kommer att bidra med personal och resurser till de hotspots som sätts upp i Grekland för att hantera alla flyktingar.

Svenska myndigheter är sedan tidigare på plats i området: Fyra polismän jobbar i EU:s gränsstyrka Frontex, och Kustbevakningen utökade i slutet av förra veckan sin insats i grekiska Lesbos från en till två båtar.

Räddat nästan 4 000

– Vi har tyckt att många av de sjöräddningar vi gjort har behövt ytterligare en båt av säkerhetsskäl, berättar Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen.

Sedan deras första båt kom på plats i Lesbos 1 oktober förra året har de räddat 3 948 människor till sjöss samt gripit 15 personer som misstänks för människosmuggling. Planen är att båtarna ska vara kvar på Lesbos till sista september.

– Men det händer väldigt mycket i den här delen av Europa mellan Grekland och Turkiet, vi kan behöva omvärdera våra resurser under tiden här, säger Lindholm.

Tält och hus

Hur Sveriges bidrag till flyktingarbetet i Grekland ska se ut blir klart i slutet av veckan, berättar Jonatan Holst, pressekreterate hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Just nu pågår arbetet med att samordna och se till att EU-ländernas bidrag inte krockar med varandra, förklarar Holst.

Myndigheten för samhällsberedskap har sedan tidigare skickat ner tält som nu väntar i Aten på att komma till användning. En sändning med prefabricerade hus ska också skickas ner till Grekland.

Läs också