Nyheter Toppnyheter

Sverige får vänta på asylfördelning

Migranter vid gränsen Slovenien-Österrike i veckan.
Migranter vid gränsen Slovenien-Österrike i veckan.

Sverige får vänta på besked om att omfördela asylsökande till andra länder i EU. Och Tysklands vice förbundskansler har gett upp om att få alla att ta emot.

– Jag har inget hopp om att under den närmaste framtiden övertyga Polen, sade vice förbundskansler, socialdemokraten, Sigmar Gabriel på en paneldebatt om integration under Världsekonomiskt forum i Davos, där också statsminister Stefan Löfven deltog.

Och Gabriel tror inte på att få Frankrike att ta emot heller eftersom den franska regeringen fruktar att ett ja skulle ge Front National ytterligare stöd.

– Det blir ingen europeisk lösning på att omfördela flyktingar från grekiska öar och Italien, säger Gabriel och förordar som Angela Merkel en koalition av ett antal villiga EU-länder som delar upp några hundratusen flyktingar per år från Turkiet, mot att Turkiet skyddar Europas gränser. Samtidigt måste EU investera mer i Syriens grannländer.

Tak för asylsökande

Österrike vill under tiden sätta tak på antalet asylsökande, medan EU-kommissionen febrilt letar en lösning som alla kan acceptera.

Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har utlovat ett förslag om att Sverige ska få bli en del av omfördelningssystemet till "början av 2016".

Fast det tycks dra ut på tiden. Kanske i februari, låter nu gissningen i Bryssel.

"Kommissionen arbetar med olika modeller. Vi kan inte ge ett precist datum", heter det formellt när TT frågar.

I bakgrunden lurar grava åsiktsskillnader som får hela EU-bygget att knaka. Fyra månader efter det att EU-länderna tog beslut om att omfördela totalt 160 000 asylsökande mellan sig har bara drygt 300 verkligen fördelats. Samtidigt har Slovakien vänt sig till EU-domstolen för att stoppa hela systemet.

Vill sätta tryck

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att kommissionen också bör gå till domstol, fast av helt motsatt anledning.

– Kommissionen måste nu sätta tryck på alla medlemsstater att verkligen leverera. Och man har ju maktmedlet att i sista hand dra medlemstater inför EU-domstolen, säger Johansson till TT.

Under tiden har allt fler länder återinfört gränskontroller för att hantera flyktingflödet. I Österrike vill regeringen dessutom sätta en siffra – max 37 500 – på hur många asylsökande man kan ta emot i år.

De olika koalitionspartierna är dock oense om man ska kalla det för ett "riktmärke" eller en "övre gräns".

Från EU-kommissionen väntas i mars ett förslag om att skapa ett permanent omfördelningssystem för asylsökande i EU.

Stenhårt motstånd

Planen "behöver innehålla ett distribueringssystem där de asylsökande närmast automatiskt hänvisas till ett medlemsland", förklarade asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos i förra veckan.

Sverige och Tyskland tillhör dem som ger tummen upp. Motståndet väntas dock bli stenhårt, framför allt från tydligt invandringsskeptiska länder som Polen, Slovakien och Ungern.

– Jag är oroad över stämningsläget i en del medlemsstater. Jag såg att den tjeckiske presidenten var ute häromdagen och sade att man inte kan integrera muslimer i Europa. Det är ett uttalande där man spelar etniska och religiösa grupper mot varandra, säger Morgan Johansson.

Processen riskerar att dra ut på tiden och om inte någon backar kan konsekvenserna bli enorma.

– EU faller ihop på grund av medlemsländernas oförmåga att fatta beslut, varnade Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt i EU-parlamentet i tisdags.

Geert Vanden Wijngaert
EU:s ledare - som här António Costa från Portugal,Tysklands Angela Merkel och österrikaren Werner Faymann - fortsätter att vara djupt oeniga i flyktingfrågan. Bild från EU:s toppmöte i december.