Sport

Sverige föll – långt från kvartsfinal

Sverige och Jim Gottfridsson föll på nytt i OS-handbollen.
Sverige och Jim Gottfridsson föll på nytt i OS-handbollen.

För fyra år sedan blev det OS-silver – nu är det nära OS-fiasko.Sverige föll mot Slovenien med 24–29 och har inte längre avancemanget i egna händer.– Så länge det finns någon form av möjlighet så är det vår skyldighet att mobilisera och gå in och kriga för det, säger Ola Lindgren.

Tre matcher, tre förluster. OS har verkligen inte börjat på bästa sätt för Sverige.

Efter förlusterna mot Tyskland i öppningsmatchen (29–32) och mot Egypten (25–26) var matchen mot Slovenien något av en nyckelmatch för svensk del i jakten på en kvartsfinalplats. Trots att Slovenien inlett turneringen starkt med två raka segrar hade Sverige hopp, eftersom man redan besegrat slovenerna två gånger i år – dels i EM i januari och dels i OS-kvalet i april.

– Då har vi fått lite bättre träff på dem defensivt och vi har haft ett bättre målvaktsspel när vi har slagit dem. Vi har varit lite tätare. Nu har det varit lite glest i försvaret, vi har inte varit så där kompakta som man kanske är van att se, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Osäkert bakåt

Sverige inledde bra mot Slovenien och fick en tidig tremålsledning. Men när slovenerna väl kommit igång blev 5–2 snabbt 5–5, och sedan började trasslet för svensk del. Sverige hade svårt att få till anfallsspelet när Slovenien gick upp högt med tre spelare i försvaret. Passningarna satt inte och Slovenien kunde flera gånger sno bollen och kontra.

– Sådana mål är jäkligt tunga att få, när vi passar motståndarna rätt i händerna. När vi bara söker spelalternativ i stället för att vara offensiva och gå mot mål, säger Lindgren.

Även i försvaret hade Sverige stora problem och de passningsskickliga slovenerna, anförda av mittniorna Deam Bombac och Uros Zorman, hittade luckorna i den svenska defensiven.

– Det har också lite med osäkerhet att göra. Man tar hellre sin egen uppgift än att ge understöd och få det här täta. Sedan ramlar det in någon boll och man blir lite osäker i defensiven.

Slovenien jobbade ihop till en sexmålsledning efter 42 minuters spel och höll sedan det avståndet mer eller mindre hela matchen. Förlustsiffrorna blev till slut 24–29.

Två matcher kvar

Sverige har kvar att möta Polen och hemmanationen Brasilien. Sverige behöver sannolikt vinna båda samtidigt som flera andra resultat måste spela dem i händerna för att det ska bli kvartsfinal.

– Kontentan av förlusterna är att självförtroendet sjunker, osäkerheten ökar. Vi blir lite fega och passiva. Någonstans är förlusterna ett litet ok, så att när det tar emot så rasar det ihop litegrann, säger Ola Lindgren.

TT: Hur ska ni vända på det?

– Vi får försöka jobba vidare och pusha. Någonstans så vänder det plötsligt utan att man kanske ändrat för mycket. Så länge chansen finns har vi ett jobb att göra.

– Någonstans så tycker jag att det är det som kännetecknar det här laget. Oavsett vad som har varit så har vi krigat hårt och det tycker jag inte att vi gör när tåget går i andra halvlek och det smärtar. Vi behöver lite framgång för att släppa av lite bagage på ryggen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset