Nyheter Sverige Sverige-topp

Sverige fördubblar insats i Irak

Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

Regeringen har för avsikt att fördubbla Sveriges militära insatser i norra Irak.– Att bekämpa terrorismen är ett kollektivt ansvar, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till TT.

Sverige har fått en generell förfrågan från den USA-ledda koalitionen mot terrorrörelsen IS att öka insatserna i norra Irak. I dag har Sverige 35 militära rådgivare som bistår kurdiska peshmerga med utbildning och rådgivning.

Från svensk sida har man gjort bedömningen att en fördubbling till 70 militära rådgivare är vad Sverige kan bidra med.

Medicinskt team

– Vi har gett Försvarsmakten i uppdrag att titta på konsekvenserna av och förbereda för ett sådant uppdrag. Och vi har också bett dem titta på ett medicinskt team till norra Irak. Men vi har inget regeringsbeslut på detta utan det är ett förberedande arbete inför en proposition i höst, säger Hultqvist.

Han och utrikesminister Margot Wallström (S) reser i nästa vecka till ett möte med koalitionen i Washington där beskedet kommer att ges.

De militära rådgivarna utbildar och tränar peshmergasoldaterna. De deltar inte i strid, enligt Hultqvist, men om de är med ute i fält vill han inte säga.

Gemensamt ansvar

– Jag går inte in på några operativa detaljer men de bidrar på ett relevant och uppskattat sätt, säger han.

Ökar då inte risken för terrorattacker mot Sverige, om vi ökar de militära insatserna mot IS?

– Vi måste bekämpa terrorismen gemensamt, vi har ett kollektivt ansvar. Det är flera andra länder som har ökat sina bidrag och jag tycker att det är rimligt att Sverige gör en större insats. Vi har fått mycket positiv feedback på det vi har gjort hittills, säger Peter Hultqvist.

Koalitionen mot IS består av ett 60-tal länder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset