Sport

Sverige har lärt sig att hålla tätt

Hedvig Lindahl känner sig trygg med försvarsspelet inför OS.
Hedvig Lindahl känner sig trygg med försvarsspelet inför OS.

Endast ett insläppt mål på över ett år.Det är Sveriges facit i officiella landskamper inför OS i Rio de Janeiro.– Ska någon göra mål på oss så ska de vara rätt så skickliga, säger målvakten Hedvig Lindahl.

Att något bra hänt i det svenska fotbollslandslaget sedan VM i fjol och övergången till ett nytt spelsystem med 4–3–3 är lätt att se – både på fotbollsplanen och i statistiken. I de elva officiella landskamperna som Sverige spelat det senaste året är det bara Nederländerna som lyckats göra ett mål, när lagen spelade 1–1 i OS-kvalet i mars.

– Det är bra jämfört med när vi gick in i VM i fjol då man kände att ibland håller vi nollan och ibland släpper vi in tre mål. Att vi inte hade kontroll. Nu känns det som att vi vet vad vi ska göra, säger Lindahl.

– Vi har med oss en go känsla, att vi har lyckats flera gånger och då byggs det upp. Vi har ju ändrat spelsystem och jag tror att det gör mycket att vi är tre på innermittfältet. Det var en av de analyser som folk som såg oss spela gav mig, att vi var för få på mitten.

Möttes i London

Lindahl gör sitt fjärde OS och vaktade målet i London för fyra år sedan, då Sverige precis som nu ställs mot Sydafrika i premiären. Då blev det svensk seger med 4–1. Sydafrikas reduceringsmål kom på ett långskott, sedan en sydafrikanska uppfattat att Lindahl stod väldigt långt ut från målet när Sverige anföll.

– Alla lag tar steg framåt hela tiden och jag förväntar mig en tuffare match än för fyra år sedan. Men jag förväntar mig också att om vi gör det vi ska så kan vi vinna matchen.

Lärt av VM

I början av juli spelade Sydafrika överraskande jämnt med stornationen USA, och förlorade bara med 0–1, men på plats i Rio föll "Banyana Banyana" – som laget kallas – mot Nya Zeeland med 1–4. Spelmässigt påminner Sydafrika om Nigeria, som Sverige tappade ledningen mot två gånger och spelade 3–3 mot i VM-premiären i Kanada förra sommaren.

– Sydafrika påminner om Nigeria men har kanske inte riktigt samma spetskvaliteter. De är inte heller lika spretiga, utan håller samman mer. Så de är kanske jämnare, men blixtrar heller inte till lika mycket.

– Mot Nigeria blev vi lite isärdragna, vi var inte sammansvetsade i försvarsspelet och de var starka fysiska, snabba och kvicka. Förhoppningsvis har vi lärt av den matchen, säger Lindahl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset