Sport

Sverige hoppas på OS-kval hemma

Sveriges handbollsherrar, med lagkaptenen Tobias Karlsson, är på väg mot OS-kval som kanske kan spelas i Sverige.
Sveriges handbollsherrar, med lagkaptenen Tobias Karlsson, är på väg mot OS-kval som kanske kan spelas i Sverige.

Sveriges handbollsherrar krånglade sig till OS-kvalet via en spansk seger över Ryssland.Nu vill Sverige få chansen att säkra OS-platsen på hemmaplan.– Vi har undersökt möjligheterna, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

Alla om och men föll väl ut, ur svensk synvinkel. Sverige åkte med ett delvis ungt och oprövat landslag till EM i Polen och säkrade till slut en OS-kvalplats.

– Vi har ju kommit hit för att vara med och slåss om poäng i varje match, men det övergripande målet har varit att vara med och fajtas om de här OS-kvalplatserna. Så det känns ju skitkul att få åka härifrån med en liten belöning, även om en sjunde eller åttondeplats som resultat aldrig är någonting som man som idrottare känner sig jätteglad för, säger lagkaptenen Tobias Karlsson.

En uppgift återstår innan Sverige får lämna Wroclaw – en placeringsmatch om just plats sju-åtta på EM mot värdnationen Polen klockan 16.00 på fredag.

Inte en jätteinspirerande uppgift, men det kunde också vara värre.

– Det fanns ju risk för att det skulle blir en avslagen historia, men mot Polen kanske det blir en full hall och så, säger Tobias Karlsson.

"Gör jättemycket"

OS-kvalet spelas 8–10 april, och exakt vilka motståndare Sverige får beror på vilket lag som vinner EM.

Svenska handbollsförbundet har ansökt hos Internationella handbollsförbundet, IHF, om att få stå som arrangör för Sveriges kvalgrupp. Sverige sökte även om att få arrangera damernas kval 18–20 mars, men då fanns inte rätt sorts arenor tillgängliga.

– IHF är ganska tydliga i sina krav med närheten till internationella flygplatser, storlek på arena och lite fler kvalitetskrav. Men den helgen så vet vi att det går, säger landslagschefen Lasse Tjernberg.

TT: Vad betyder OS-kvalplatsen för svensk handboll?

– Det gör jättemycket. För det första är det ett tillfälle till att mäta oss med världseliten. Sedan, om vi tar oss till OS, att vara med i ett OS är ju ändå den förnämsta idrottstävlingen och vi vet att handboll finns med under hela OS, under hela mästerskapet. Det är ett kitt under hela OS-turneringen.

– Och som sagt, det är ett fantastiskt tillfälle att spela ihop det här laget ytterligare. För en OS-sommar är man tillsammans hela sommaren. Rent sportsligt ger det mycket, det är jag övertygad om, säger Lasse Tjernberg.

Förbundskaptenerna fortsätter

Förbundskaptensduon Ola Lindgren och Staffan Olsson har kontrakt till 2017, men båda antydde inför EM att de kanske inte skulle bli kvar om Sverige inte tog sig till OS-kval.

Men nu ser de fram emot att försöka ta laget till Rio de Janeiro.

– Så har snacket varit så det utgår jag från om inte förbundet har planer på något annat, säger Lindgren.

Tobias Karlsson:

– Med den utvecklingskurvan vi har haft under mästerskapet så visar vi ju att vi kan uppnå något riktigt bra med det här gänget, och det känns skitkul att få chansen att inom en relativ snar framtid få göra något ihop igen.