Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Sverige inspireras av skrällarna

Landslagets fysiolog Paul Balsom.
Landslagets fysiolog Paul Balsom.

Grekland i EM 2004, Leicester i årets Premier League. Och Sverige 2016?

Fotbollens oväntade framgångssagor gör att Blågult vågar drömma stort om mästerskapet i Frankrike.

– Det är väl ungefär samma nivå, skulle jag säga. Kan Leicester göra det kan vi göra det, säger Albin Ekdal.

Sverige behöver inte se sig långt om efter inspiration. I landslagets stab ingår fysiologen och analytikern Paul Balsom – som var med och förde Leicester till den högst oväntade Premier League-titeln.

– Det känns som om hela världen gick och väntade på att Leicester skulle "blow up", säger Balsom, som lyfter fram kommunikationen och helhetstänket kring hur spelarna mår som de största anledningarna till att skrällgänget höll hela vägen.

– Det finns inget ego. Det är så fantastiskt bra, men så enkelt. Det är inte att vi tagit fram någon jättemaskin som gjort jobbet, utan det handlar bara om sunt förnuft. Det är nästan för enkelt för att vara sant. Det är samma här i Sverige.

"Bra fras"

Erik Hamrén berättade efter ankomsten till Frankrike att Balsom tagit med sig uttrycket "believe the unbelievable" – tro på det otroliga – till det svenska landslaget.

– Vi har haft snack om det och tycker att det är en väldigt bra fras. Det är klart att det ger inspiration. Man har stora drömmar. Alla kan ju tänka sig vad den största drömmen är, och det är något vi snackar om inom laget, säger mittbacken Victor Nilsson Lindelöf.

Den 21-åriga Benfica-backen kan mycket väl få chansen bredvid Andreas Granqvist i mittförsvaret i premiären mot Irland på måndag. Nilsson Lindelöf, som gör sitt första mästerskap på seniornivå, har fått starta flera landskamper den senaste tiden, men fick sitta av genrepet mot Wales på bänken när FC Köpenhamns Erik Johansson i stället fick chansen.

– Jag känner mig stark och i bra form. Det är klart att jag vill spela men det är väldigt bra mittbackar här och valet är upp till Erik (Hamrén). Men får jag chansen är jag redo.

Bra start viktig

Tron på gruppen är stark, liksom sammanhållningen och glädjen som synts tydligt hos landslaget under det första dygnet på fransk mark. Sunt förnuft låg bakom att Leicester vann Premier League och trots att det kanske statistiskt sett strider mot sunt förnuft vågar Sverige tro att det blir en lång sommar i Frankrike.

– Ja, absolut. Får vi en bra start och har lite flyt så kan allt hända. Det är klart att vi inte är favoriter, vi är långt ifrån favoriter. Men vi ska försöka ta oss så långt som möjligt och hur långt det räcker vet jag inte. Med rätt flyt och flow i gruppen kan allt hända, säger Albin Ekdal.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset