Sport Sport-topp

Sverige klarade kryss mot Danmark

Svenskt kryssjubel i handbolls-EM.
Svenskt kryssjubel i handbolls-EM.

Sverige stod för en heroisk insats och tog oväntat en poäng mot Danmark i handbolls-EM.Men efter krysset, 28–28, måste Sverige fortfarande ta poäng mot Ungern för att ha chans att nå OS-kval.– Hur glada vi än är i kväll så ska jobbet göras i morgon igen, säger lagkaptenen Tobias Karlsson.

Sverige behövde minst två poäng på de två avslutande matcherna i EM för att ha chans att ta sig förbi Ryssland i kampen om en OS-kvalplats.

En är hemma efter en taktisk triumf mot Danmark, men Sverige behöver fortfarande helst slå Ungern för att utmana Ryssland om möjligheten att få spela om en biljett till Rio de Janeiro.

Samtidigt måste Ryssland tappa poäng mot Spanien, som går för gruppsegern.

– Det gäller att vinna. Men nu hjälpte vi ju Spanien, så det vore väl attans om de inte kunde ge tillbaka den, säger Jonas Källman.

– Nu gäller det bara att vi får till det som vi gjorde mot Danmark. Vi gör, tycker jag, den bästa matchen. Det kändes hur bra som helst.

Taktiskt försvar

Förbundskaptensduon Ola Lindgren och Staffan Olsson gjorde flertalet taktiska ändringar för att försöka få Danmark ur balans.

De slängde in Mikael Appelgren i mål från start för att mota de förmodade danska avsluten från linjen. Mattias Zachrisson fick spela från start för första gången i EM, och det med uppdraget att punktmarkera danska stjärnan Mikkel Hansen, och Sverige gick först upp i ett offensivt fyra-två-försvar.

Det funkade så där.

Då gick Sverige ner på fem-ett, och till slut ner på sex-noll. Och där fick de också ordning på spelet.

– Vi fick dem lite ur rytmen. Jag tycker det är skitbra, säger Källman.

Mattias Zachrisson räddade en svensk poäng genom att sätta 28–28 med bara sekunder kvar på klockan.

– Vi hade ju gärna haft två, men jag tycker att vi vinner en poäng, säger Tobias Karlsson.

Poängen kan dock komma att inte betyda så mycket. I kampen om en OS-kvalplats står Sverige inför de avslutande matcherna på två poäng, Ryssland på tre.

"De har ett sår"

För att nå OS-kvalplatsen måste Sverige ta poäng mot Ungern, samtidigt som Ryssland tar färre poäng mot Spanien senare på onsdagskvällen.

Och det kommer inte att bli enkelt.

– Ungern kommer ge oss ett sjuhelsikes motstånd. De har fortfarande ett sår någonstans i kroppen som blöder från OS, att vi spelade bort dem från finalen. Det stod jättemycket på spel för dem, säger Källman.

Sverige vann semifinalen i OS 2012 mot Ungern med ett mål – 27–26.

– Det svider något enormt. I morgon är det deras chans att spela bort oss från ett OS. Så det kommer inte bli någon dans på rosor.

För Källman, som till vardags spelar i ungerska Szeged blir mötet speciellt. Förutom att möta några av sina lagkamrater ställs han även mot sin gamle tränare Talant Dujsjebajev.

– Det kommer bli jätteskoj att spela mot Ungern och min gamle tränare som jag tycker är en av världens bästa tränare och en fantastisk person. Det ska bli skoj att spela mot honom och mina andra lagkamrater.