Sport Sport-topp

Sverige kryssade mot Ryssland

Sveriges Johan Jakobsson kvitterade till 28–28 mot Ryssland med matchens sista avslut.
Sveriges Johan Jakobsson kvitterade till 28–28 mot Ryssland med matchens sista avslut.

OS-drömmen lever.Oavgjort mot Ryssland, 28–28, i handbolls-EM gör att Sverige fortfarande har chans att nå en av de två kvalplatserna till OS i Rio de Janeiro.– Vi är som en katt med nio liv, säger Tobias Karlsson.

Trots att det är EM som spelas i Polen har det mesta snacket kring handbollsherrarna de senaste dagarna handlat om OS. Seger, eller i alla fall poäng, mot Ryssland var ett måste för att OS-kvalplatsen inte skulle glida Sverige ur händerna – och poäng blev det.

Efter en riktig nagelbitare.

– Vi kunde ha ett bättre läge inför slutfasen, men någonstans tycker jag att spelarna visar stor moral och vi krigar på även om det är uppförsbacke. Det ser lite slitigt ut. Vi är vana att se ett otroligt bra 6–0-försvar, i dag tycker jag att de fick isär oss och fick mål i väldigt många positioner och inte riktigt där vi ville. Det här ryska laget är nog lite bättre än vad många trodde, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Jonas Källman var tillbaka i det svenska laget och fick koncentrera sig på kantskott i stället för ryggskott. Tillsammans med Johan Jakobsson visade 34-årige Källman vägen framåt, samtidigt som Mattias Andersson som vanligt agerade stabil sista utpost och bland annat räddade tre straffar i matchen.

Enkla misstag

Men enkla misstag och bortkastade anfall gjorde att Ryssland kunde äta upp den tremålsledning som Sverige tidigt skaffade sig. Ställningen i halvtid var helt jämn, 15–15.

Lagen fortsatte att följas åt i den andra halvleken som till sin början blev målsnål med missar och räddningar åt båda håll.

Det var ändå Ryssland som satt i förarsätet, och Sverige fick hela tiden jaga.

Med två minuter kvar att spela satte Rysslands Timur Dibirov 28–26, och tåget såg ut att ha gått för svensk del.

– De hade bollen och vi var en man mindre. Där trodde jag att det var färdigt, säger Tobias Karlsson.

Men Mattias Zachrisson satte 27–28 med ett underarmsskott med mindre än minuten kvar, och Johan Jakobsson kontrade in 28–28.

Sedan var dramat slut, efter att Zachrisson täckt ett ryskt skott i slutsekunderna, som tvingade honom att linda en ispåse runt handleden efter slutsignalen.

– Den där sista minuten är rätt obehagligt att spela när man har bollen. Vi har allt att vinna och kan springa runt som yra höns. Men vi ska lyfta fram att vi krigar som fan. Det ska man inte glömma. Det är mycket som inte funkar i dag, men vi försöker, säger Karlsson.

"Roligare"

Ekvationen som ska bli lika med en svensk OS-kvalplats är lång och krånglig och innehåller många variabler, men först och främst gäller det att hålla Ryssland och Ungern bakom sig i kampen om de två kvalplatserna som står på spel.

Efter poängen mot Ryssland väntar först Danmark på tisdag kväll och sedan Ungern bara 18 timmar senare på onsdag eftermiddag för svensk del.

För att Sverige, som är två poäng bakom Ryssland, ska nå OS-kvalet krävs att Sverige minst slår Ungern, samtidigt som Ryssland inte får ta fler poäng. Det kan bli svårt, men det kan också gå.

– Det hade inte alls varit så kul att vara kvar här i en vecka till utan att ha någonting förutom egentligen äran att spela om. Sportsligt sett är det alltid roligare att ha något att spela om, säger Tobias Karlsson.