Sport

Sverige mot Norge i OS-kvartsfinal

Frankrikes Alexandra Lacrabère och Sveriges Jamina Roberts glänste framåt i var sitt lag i den avslutande gruppmatchen i OS.
Frankrikes Alexandra Lacrabère och Sveriges Jamina Roberts glänste framåt i var sitt lag i den avslutande gruppmatchen i OS.

OS-handbollen bjuder på en grannfejd direkt i kvartsfinalspelet:Sverige – mot suveräna suveränerna Norge.– De är ju favoriter, helt klart. Med den mästerskapsrutinen de har, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Skriver du in termen "dominans" i en sökmotor på internet får du förmodligen upp en del explicita sidor, men om det finns någon ordning i världen bör det också finnas ett par träffar om Norges damlandslag i handboll.

Norge är regerande Europamästare, regerande världsmästare och regerande OS-guldmedaljör – dubbelt upp. Norskorna vann så väl i Peking 2008 som London 2012. Totalt har Norge 23 mästerskapsmedaljer, varav den senaste är VM-guldet från december.

– Det kommer att bli oerhört tufft. Det var ju det vi ville försöka undvika, säger Isabelle Gulldén.

Senaste grannländerna möttes i en tävlingslandskamp var i semifinalen i EM 2014. Då vann Norge med 29–25.

Det är motståndare som känner varandra väl. Antalet gånger länderna mötts är nu uppe i tresiffrigt och Norge har vunnit lejonparten av matcherna.

– Det blir väldigt tufft, men det är ju vinna eller försvinna. Fan vad vi ska ladda till den matchen, säger Sabina Jacobsen.

Föll mot Frankrike

Två segrar, en oavgjord och två förluster blev Sveriges facit i gruppspelet i OS, efter att Blågult förlorat den avslutande gruppspelsmatchen mot Frankrike med 25–27 och därmed slutat på tredje plats i gruppen.

Både Sverige och Frankrike var klara för kvartsfinal innan de möttes i gruppavslutningen. Matchen blev inte avslagen, men saknade den riktiga nerven och frenesin. Sverige hängde med bra länge, men Frankrike vann med 27–25.

– Vi gick ändå in och verkligen ville vinna matchen men den blir lite halvdan. Sedan är Frankrike ett riktigt bra lag. Vi får inte riktigt till det bakåt. Vi gör ändå 25 mål, 25 mot Frankrike är rätt bra om man ser till vad alla andra har gjort, säger Isabelle Gulldén.

– Nu är det ju vinna eller försvinna. Även om man alltid säger att man ska steppa upp till en sån här match, alltså det gör man ju, men jag tror att innerst inne så är det alltid svårt att tagga på samma sätt som det är till en kvartsfinal.

Förlorat mot topplagen

De svenska segrarna kom mot Argentina och Sydkorea, som båda missar slutspel, krysset mot Nederländerna och förlusterna mot gruppens toppduo Ryssland och Frankrike. Frågan är om Sverige räcker till mot de absolut bästa lagen.

– Vi är där, vi ska bara vara där i längre perioder och inte komma ner i de här svackorna, både anfalls- och försvarsmässigt. Vi behöver vara noggranna i allt vi gör om vi ska vinna en sån match. Vi måste sitta och kolla mycket taktik och vara bra förberedda. Och sedan så måste vi träffa dagen. Då har vi chansen, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

TT: Har ni inte träffat formen helt än?

– Jag tycker att vi har det mot Ryssland när vi leder med sex mål. Då har 40 minuter funkat riktigt bra. Sedan har vi 20 minuter som är riktigt dåliga. Det gäller att ha de bra minuterna en längre tid.

Jessica Gow/TT
RIO DE JANEIRO 20160812
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset