Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Sverige och USA arrangerar toppmöte

Sveriges statsminister Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama vid en presskonferens Vita Huset i maj. Arkivbild.
Sveriges statsminister Stefan Löfven och USA:s president Barack Obama vid en presskonferens Vita Huset i maj. Arkivbild.

Sverige ska tillsammans med bland annat USA arrangera ett toppmöte om flyktingsituationen i världen.Målet är att fler länder ska kliva fram och ta ett ansvar.

– När någon behöver fly från sitt land har alla länder ett ansvar, det kan inte bara läggas på några. Det är precis den linjen vi drivit i EU, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Mötet ska hållas i New York den 20 september. Att Sverige skulle vara med och arrangera blev bestämt vid mötet i Washington mellan USA och de nordiska länderna i maj.

– Det viktiga är att USA tar på sig en ledarroll med perspektivet att flyktingkrisen är en global fråga. Att vi blir medarrangör är ett erkännande av den svenska regeringens linje, säger Stefan Löfven.

Vid mötet ska deltagarna arbeta "för en global ansvarsfördelning för flyktingsituationen i världen", enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Det innebär att verka för att människor inte ska behöva fly, att de ska ha bättre möjligheter att stanna i sin närregion samt att få fler länder att ta ett ansvar om människor måste fly längre sträckor.

– I Syrien är större delen av befolkningen på flykt. Vi har gemensamt ett ansvar att den konflikten får sin lösning. Under tiden som vi arbetar med det måste exempelvis det humanitära biståndet nå in i Syrien, säger Stefan Löfven.

Ett 40-tal länder ska bjudas in till mötet. Vilka det blir är inte klart ännu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset