Sport Sport-topp

Sverige räddade oavgjort

Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén.
Linnea Torstenson och Isabelle Gulldén.

Gruppfinalen mot Nederländerna blev en riktig rysare.En taggad Linnea Torstenson räddade Sverige från förlust, men matchen slutade oavgjort – 28–28.Nu kan kampen om gruppsegern bli en målskillnadsuppgörelse.

Linnea Torstenson har inte spelat anfallshandboll på hela säsongen. Menisken i vänster knä har, både innan och efter operationen, hållit kvar henne i försvaret.

Men, när Sverige låg under med fem mål mot Nederländerna tolv minuter in på den andra halvleken i VM var det dags.

– Det kändes bra direkt i början av matchen. Jag fick träff direkt i försvarsspelet och kände att jag litade på knät, säger hon.

– Jag visste inte om det bara var placeboeffekten av mitt knäskydd eller om det var hjärnan som hade bestämt sig. Men jag kände i mitten av första halvlek att det skulle gå, så då sa jag till Thomas (Sivertsson) att jag skulle spela i andra.

Anfallsproblem

Inför matchen pratade Sverige om vikten av att vara alerta och aktiva i försvaret mot det snabba, nederländska spelet. Och Sverige kom ut på planen med attityd.

Jenny Alm och Linnea Torstenson varnades båda två i matchens första minuter. Filippa Idéhn i mål plockade bollar. Sverige gick upp till en tremålsledning. Men sedan tog det stopp.

Sverige hade stora problem att bryta igenom det nederländska försvaret i det uppställda anfallsspelet, och tog i stället avslut ur dåliga lägen och tvingades till tekniska fel.

Nederländerna kontrade in sju mål på nio försök i den första halvleken – Sverige inte ett enda. Tremålsledningen försvann och ställningen i paus var i stället 15–12 till Nederländerna

– Vi spelar lite oorganiserat, lite stabbigt. Det var dålig organisation både i uppspel och hemspring. Vi fick inte till det ordentligt. Men när vi fick lite luft under vingarna så ryckte vi upp oss ordentligt, säger Torstenson, som själv ville inte ställa upp på att hon skulle ha varit skillnaden.

– Det tycker jag verkligen inte. Vi har ganska många andra tjejer som bidrar till den här matchen. Man kan aldrig spela själv i handboll.

Torstenson dominerade

Hur det än var så gav hennes intåg utdelning direkt.

Torstenson hittade först Linn Blohm och sedan Isabelle Gulldén med inspel på linjen. Ungefär samtidigt började det svenska kontringsspelet komma igång igen när inbytta Johanna Bundsen kastade långt på Nathalie Hagman.

Torstensons första skott gick över, men framspelningarna satt.

– Det är bra att jag har spelat med de här tjejerna förut, säger Torstenson.

22–26 blev 25–27, som blev 27–27.

Torstenson stod för två mål, bland annat kvitterade hon själv till 28–28.

Nederländerna hade chans att avgöra, men Johanna Bundsen räddade ett avslut med 45 sekunder kvar och Sverige fick sin poäng.

Målskillnad kan avgöra

Sveriges grupp korsar i nästa del av mästerskapet med grupp A där starka handbollsnationer som Ungern, Montenegro, Danmark och Serbien tampas med varandra om placeringarna.

Och då ettan i Sveriges grupp ställs mot fyran i den, och tvåan i Sveriges grupp möter trean, är varje placering viktig för möjligheterna att ta sig långt i mästerskapet.

Gruppsegern är fortfarande i allra högsta grad inom räckhåll. Om Nederländerna slår Polen på fredag hamnar båda lagen på 9 poäng, och det hela avgörs på målskillnad.

– Då får vi väl göra jättemånga mål nu då, säger Torstenson.

– Vi kommer spela och självklart kommer vi ha koll på om vi behöver göra två mål eller tio mål, men man kan inte börja jaga mål i matchminut nummer ett.