Sport Sport-topp

Sverige radar upp segrar i EM-kvalet

Emilia Appelqvist. Arkivbild.
Emilia Appelqvist. Arkivbild.

Sverige fortsätter att övertyga i EM-kvalet i fotboll. Segern borta mot Slovakien skrevs till klara 3–0.Kvalfacit är hundraprocentigt hittills – fyra raka segrar och 10–0 i målskillnad.

Även om det tog tid innan Sverige fick i gång ett bra anfallsspel så fanns det en hel del som gladde förbundskapten Pia Sundhage efter matchen i Poprad:

– Bra att vi håller nollan, det är bra för vårt självförtroende när vi pratar försvarsspel, säger hon till TT.

– Vi tar oss runt på kanterna och skapar en hel del bra anfall.

– Vi har unga spelare som kommer in och gör mål.

Sveriges mål gjordes av Emilia Appelqvist i 27:e minuten, Linda Sembrant i 55:e och Stina Blackstenius i 63:e minuten. För Appelqvist och Blackstenius var det första landslagsmålen. De passade på när tidigare ljumskskadade Lotta Schelin fick börja på bänken.

Vapen på hörnor

Mittbacken Sembrant har gjort mål tidigare i landslagsdressen.

– Vi kom hit för att vinna och det gör vi. Jag tycker att vi har kontroll hela matchen. Skön känsla, säger Linda Sembrant, mittbacken som nickade in sitt åttonde landslagsmål, till TV12.

– Jag gillar att gå upp på hörnor och göra mål. Det var ett tag sedan, så det var på tiden.

Innan ens halva kvalspelet är avverkat har Sverige kopplat greppet i grupp 4 efter fyra raka segrar. Före OS har Sverige ytterligare två matcher i EM-kvalet, Polen borta den 2 juni och Moldavien i Göteborg den 6 juni.

– OS är ju en extra morot. Alla vill ju ta en plats, ingen har råd eller lust att ligga på latsidan, säger Sundhage.

Nya alternativ

– Väldigt roligt att spelarna som inte har varit med så mycket faktiskt tar chansen. Pauline Hammarlund gjorde inte mål i dag, men hon var med i 90 minuter och gör det bra. Jonna Andersson är också ganska bra på sin kant. Och Olivia Schough kan spela både forward och mittfältare och det känns bra, det finns olika uppställningar som gör att det kan bli riktigt intressant framöver.