Nyheter Ekonomi Världen

Sverige redo stärka band med Iran

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif vid presskonferens med Sveriges utrikesminister Margot Wallström på utrikesdepartementet i Stockholm på torsdagen.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif vid presskonferens med Sveriges utrikesminister Margot Wallström på utrikesdepartementet i Stockholm på torsdagen.

Sveriges och Irans utrikesministrar talade sig varma om närmare politiska och affärsmässiga band mellan länderna vid en gemensam presskonferens.Men Mohammad Javad Zarif vill inte bli uppläxad om mänskliga rättigheter.

Sedan Iran trätt ut ur den världspolitiska kylan efter kärnenergiuppgörelsen med flera stormakter förra sommaren har handelsdelegationerna från europeiska länder stått på kö i Teheran. Samtidigt har iranska ministrar rest runt i världen för att locka utländska investerare till landet.

Under torsdagen var Zarif på besök i Sverige för att träffa sin svenska kollega Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven.

Stärka relationerna

– Banden mellan våra två länder är långvariga och djupa, inte minst eftersom det finns mer än 100 000 människor i Sverige med rötter i Iran. Jag ser fram emot ett fortsatt fördjupande av samarbetet, sade Wallström på en gemensam presskonferens efter mötet med Zarif.

Den iranske utrikesministern lyfte bland annat fram fordonsindustri, gruvnäring, grön teknik och informationsteknologi som potentiella sektorer för affärsmässigt samarbete.

– Vi hoppas på långsiktiga snarare än kortsiktiga relationer, sade Zarif.

Utrikesministrarna diskuterade även konflikten i Syrien, situationen i Irak och Afghanistan samt spänningarna mellan Iran och Saudiarabien, enligt Wallström.

– Jag lyfte även min oro kring människorättssituationen i Iran, och vi har haft en uppriktig och positiv diskussion även om dessa frågor, sade hon.

Zarif: Dimridåer

Enligt Zarif handlade diskussionen om hur man kan hantera frågan om mänskliga rättigheter på ett "mer effektivt sätt". På frågan om hur han reagerat på sin kollegas synpunkter kontrade han med kritik mot Sverige.

– Det är inte en källa till stolthet för Sverige att man fört fram (FN-)resolutioner om mänskliga rättigheter mot Iran som stötts av länder som själva bryter mot mänskliga rättigheter, som Saudiarabien.

Så sent som i veckan kritiserade FN:s människorättskontor Iran för utbrett användande av piskstraff. Samtidigt har ökningen i antalet avrättningar under förra året uppmärksammats och landet kritiseras regelbundet för bland annat fängslande av journalister och oppositionella.

Under presskonferensen frågade TT vad Zarif har att säga till exiliranier som oroar sig över att människorättssituationen inte förbättras i Iran.

– Varje land kan göra förbättringar i mänskliga rättigheter. Faktum är att vi är det enda land i regionen med val, vi valde precis vårt tionde parlament sedan revolutionen. Det finns många försök att lägga ut dimridåer mot Iran i Sverige och på andra håll, blev hans svar.

Maja Suslin/TT
Zarif fick flera frågor om mänskliga rättigheter i Iran.
Fredrik Sandberg/TT
Stefan Löfven tar emot Mohammad Javad Zarif i Rosenbad.
Fredrik Sandberg/TT
Demonstranter vid riksdagshuset i samband med att Zarifs besök i Sverige.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset