Sport

Sverige ska kontra sig till OS-final

Förbundskapten Pia Sundhage jonglerar med bollen när det svenska damfotbollslandslaget tränar i Rio de Janeiro dagen före OS-semifinalen mot Brasilien på Maracanã-stadion.
Förbundskapten Pia Sundhage jonglerar med bollen när det svenska damfotbollslandslaget tränar i Rio de Janeiro dagen före OS-semifinalen mot Brasilien på Maracanã-stadion.

Lägre press, undvika en mot en-situationer och smarta kontringar. Ny taktik ska ta Sverige till OS-final.– Vi har chans att ta medalj, och vi tänker ta den, säger Pia Sundhage dagen före semifinalen mot Brasilien.

I gruppspelet mot Brasilien gick det mesta fel för det svenska fotbollslandslaget. Brasilianskorna gavs stora ytor och kunde med sin tekniska skicklighet ta sig fram till mängder av målchanser.

Efter 1–5-förlusten har Sverige lärt sig läxan, och visade det redan genom kvartsfinalsegern mot USA, säger förbundskapten Pia Sundhage.

– Vi har så klart titta igenom vår förra match mot Brasilien, och jämfört den med vad vi gjorde annorlunda mot världens bästa lag, USA. Det vi gjorde var att vi spelade med lägre press, säger hon.

Försvar bästa anfall

Det svenska försvaret, säger hon, har blivit bättre och bättre för varje match. Genom att upprepa taktiken mot USA, att falla lägre och samla defensiven, hoppas Sundhage undvika en mot en-situationer mot skickliga brasilianska anfallare.

Strategin ska också ge ett framgångsrikt svenskt anfallsspel.

– Att enbart ligga lågt kommer inte att vinna matchen åt oss. Men självklart kommer det bli så, att om man faller djupare så kommer det att komma kontringslägen, säger Pia Sundhage.

– Och beslutet vi tar när vi vinner boll, om vi slår en djupledsboll, om vi anfaller på annat sätt eller om vi spelar hem bollen och börjar om, är nog det viktigaste av allt. Om vi lyckas med det så kommer vi att göra en bra match. Och då kommer vi att utmana Brasilien.

Stor revanschlusta

Sundhage pratar också om den positiva känslan i truppen nu. Och om revanschlustan efter fjolårets misslyckade VM, när Sverige åkte ut i kvartsfinal

– Vi har så mycket energi i laget just nu. Och sättet spelarna pratar om matchen i morgon (läs: tisdag), det kommer bli ett speciellt ögonblick. Det är ett unikt tillfälle. Nu har vi chansen att ta medalj, och vi kommer att ta den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset