Sport

Sverige tackar Tyskland

Tyske lagkaptenen Steffen Weinholdt jublar efter mål mot Ryssland. Tyskland besegrade Ryssland med 30-29.
Tyske lagkaptenen Steffen Weinholdt jublar efter mål mot Ryssland. Tyskland besegrade Ryssland med 30-29.

Tyskland har varit Sveriges räddande ängel i handbolls-EM. Först slog tyskarna Slovenien i gruppspelet och skickade Sverige till mellanrundan. Och nu har Sverige fått tysk hjälp även i kampen om en OS-kvalplats.

Tyskland besegrade Sveriges kvalplatsrival Ryssland med 30–29 i en dramatisk match som stod och vägde ända till de sista sekunderna.

– Det är klart att det var oerhört viktigt för oss. Vi får skicka ett tack till tyskarna. De hade gärna fått vinna med ett par mål mer, men man kan inte få allt. Det är oerhört jämna matcher i EM och det är fortfarande mycket som kan hända åt alla håll, men det är klart att våra OS-kvalchanser är större nu än om Ryssland hade vunnit, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Efter att ha legat under i matchinledningen jobbade sig Tyskland in i matchen, tog över och ledde ett tag med fem mål. Men Ryssland kom tillbaka.

Matchens sista minut blev dramatisk. Tyskland hade chans att gå upp i en tvåmålsledning, men kastade bort bollen och gav Ryssland en chans att kvittera. Dmitrij Zjitnikov tog avslutet – men sköt över.

Den tyska segern gör att Sverige kan ha råd att förlora mot Danmark och ändå nå OS-kvalet – så länge Ryssland inte slår Spanien i den sista matchen, förstås.

Segern gör också att Tyskland fortfarande har chans att nå semifinal.

Danmark slog Spanien med 27–23 efter att ha vänt ett tremålsunderläge i den andra halvleken.