Sport Sport-topp

Sverige tappade efter stark start

Marcus Berg jublar efter sitt 1–0-mål mot Tjeckien.
Marcus Berg jublar efter sitt 1–0-mål mot Tjeckien.

Glest på läktarna, en träningslandskamp med betoning på träning och mängder med byten. Det tog sig liksom aldrig riktigt.Men mer viktigt i 1–1-mötet med Tjeckien på Friends:Vilka spelare tog chansen och vilka tog den inte?

Med fotbollsmått mätt är det långt till EM-slutspelet, till och med långt tills förbundskaptenen Erik Hamrén står på Norra Latin i Stockholm i maj och rabblar upp de 23 spelare som får följa med honom till Frankrike.

Mycket kan hända på vägen dit.

Men mönster börjar skönjas.

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf får med all säkerhet följa med, Oscar Hiljemark stärkte sina möjligheter med sina inhopp mot Turkiet och Tjeckien, Sebastian Larsson har inte farit allt för illa av sin ringa speltid i Sunderland och John Guidetti och Marcus Berg blir troligen duon som även i juni konkurrerar om platsen bredvid Zlatan Ibrahimovic.

Dessutom, det kan slås fast.

En Martin Olsson i gott slag är given som vänsterback.

Olsson utmärkt

Han sågades friskt efter de svaga insatserna när landslaget gick på knäna i september, först mot Ryssland i Moskva och sedan hemma mot Österrike. Han var ur form efter en axeloperation och lång rehabilitering, han var inte fysiskt förberedd för två tuffa internationella matcher på kort tid. Han borde kort och gott inte ha spelat och han borde självkritiskt sagt ifrån till Hamrén som tidigare gamblat med en inte hundraprocentig Olsson i laget.

Chansningen gick inte hem – och för första gången ifrågasattes på allvar Olsson. Fyra raka starter senare i EM-kvalet och playoff-spelet mot Danmark satt färgen från stämpeln i september kvar, även om den bleknat något.

Det mesta tvättades bort mot Tjeckien.

Hotade på sin kant

Två gånger de första fem minuterna kom Olsson farande på sin kant och skickade in bollen. Tredje gången gillt serverade han Marcus Berg, vars halvvolley borrade sig upp i nättaket till 1–0 bakom Tomas Vaclik. Han borde ha antecknats för en målgivande passning till, men Emil Forsberg fick inte träff rakt framför Vaclik.

En kväll med full utdelning och det hade stått 3–0 där, redan efter 22 minuter. Zlatan Ibrahimovic fick tidigt en gratischans – han serverades bollen av mittbacken Tomas Sivok – men avslutade lamt mitt på Vaclik.

– Delar var bra, framför allt att vi skapade så många målchanser. Sedan ska vi göra fler mål. I sommar måste vi ha högre procentuell utdelning, sade Erik Hamrén till TV4.

I stället tappade högerbacken Emil Salomonsson (han får nog inte följa med till Frankrike) och Jimmy Durmaz helt bort Ladislav Krejici, som lyfte in till Matej Vydra.

Nick och 1–1 och Vydra var Olssons markering. En fläck på en annars ren duk.

– Jag är väldigt besviken på hur de får göra målet, sade Hamrén.

Kvitteringen var en allt annat än logisk utveckling efter den rappa och rejäla svenska starten. Mer logisk efter första halvlek. Tempot sjönk efter kvitteringen, liksom rörelsen och passningsspelet blev därefter, lite för hafsigt.

Den defensive mittfältaren blandade och gav som många andra. Han levererade inte ett klockrent besked att Albin Ekdal bör sitta kvar på bänken när det drar ihop sig EM-premiär mot Irland på Stade de France.

Testade flitigt

Nu är det ett tag dit. Först ska EM-truppen tas ut (11 maj) och en vårsäsong spelas klart innan Hamrén mejslat fram sin EM-startelva.

Många vill komma ifråga och Hamrén delade ut möjligheter.

Sebastian Larsson (Durmaz), John Guidetti (Berg) och Oscar Hiljemark (Kim Källström) kom in efter pausen, Pontus Wernbloom (Lewicki) och Alexander Milosevic (Victor Nilsson Lindelöf) ett tag in i andra halvlek och i slutet Mikael Lustig (Salomonsson).

Av 23 tillgängliga spelare använde Hamrén 22 mot Turkiet och Tjeckien. Enbart tredjemålvakten Johannes Hopf blev utan speltid.

Hiljemark var nära 2–1, framspelad av Ibrahimovic och lagkaptenen själv en mer välriktad nick (nytt inlägg från Olsson) från ett segermål.