Sport Sport-topp

Sverige till final efter straffdrama

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl räddar Andressas straff i den femte omgången.
Sveriges målvakt Hedvig Lindahl räddar Andressas straff i den femte omgången.

Det krävdes 120 minuter och ett nytt straffdrama, sedan var Miraklet på Maracanã fullbordat.En lagmoral utan dess like, Hedvig Lindahl och Lisa Dahlkvist knäckte till slut Brasilien – och tog Sverige till OS-final mot Tyskland.– Vi är väldigt glada, men vi är inte färdiga än, säger Dahlkvist.

Aldrig tidigare har ett svenskt landslag lyckats med att ta medalj på OS. Det närmaste man tidigare kommit var 2004, när just Brasilien spelade bort Sverige från finalen. Men då slutade det med en fjärdeplats efter förlust mot Tyskland i matchen om bronset.

Nu väntar Tyskland, som slog Kanada med 2–0 i sin semifinal, igen. Men den här gången i final.

– Det känns ju väldigt speciellt. Varenda final Sverige har varit i så är det väl Tyskland, Tyskland, Tyskland. Det känns väl dags att vi ska vända på den trenden, den skit-Tysklandstrenden, säger Lotta Schelin.

Så väl Schelin som straffhjältarna Lindahl – som räddade straffarna från Cristiane och Andressa – och Dahlkvist – som kyligt satte den sista straffen – ingår i den generation fotbollsspelare med Caroline Seger, Nilla Fischer, och Linda Sembrant, som har utgjort stommen i landslaget under många år.

Tillsammans har de upplevt höjdpunkter som VM-bronset 2011 och fiaskon som VM-krampen 2015. Nu har de säkrat en OS-medalj ihop, efter 4–3-segern över Brasilien på straffar.

– Man fattar inte riktigt vad vi gjort. Men resan är inte slut än, säger Dahlkvist, som på nytt blev straffhjälte när hon satte den sista straffen, precis som i kvarts finalen mot USA.

– Jag har inte lagt så sena straffar tidigare, jag brukar ta en tidig. Men det här var ett roligt.

Defensiv taktik

Den här gången gjorde hon det inför 70 454 hemmafans på Maracanã, som dånade och lät och försökte störa henne.

– Jag försökte bara tänka att de alla hejade på Sverige och att ville att jag skulle göra mål, säger Dahlkvist. Det var knäpptyst efter att straffen gick in. Det var nästan så man inte trodde vi hade vunnit.

Vägen till straffavgörande gick via att Sverige upprepade succétaktiken från kvartsfinalen mot USA och ställde tio spelare bakom bollen. Mot slutet av de första 45 minuterna lyckades Sverige få upp lite mer folk i anfallen och lyckades tvinga fram en del hörnor som ändå satte det brasilianska försvaret på prov.

Den andra halvleken fortsatte som den första slutat. Båda lagen kom till matchen med kvartsfinaler på 120 minuter och straffavgöranden i benen, och i den tryckande Rio-hettan gjorde det sitt för att vrida ner intensiteten när klockan långsamt tickade upp mot 90 minuter och matchen stod alltjämt 0–0.

"Ta det här guldet"

Både Sverige och Brasilien fick sina chanser att avgöra i förlängningen. Men det krävdes alltså till slut straffar för att skilja lagen åt.

– Jag tror att i mästerskap i dag så är lagen så bra att man får spela utifrån sina förutsättningar och detta är våra förutsättningar. Vi vet att vi är väldigt starka defensivt och tycker man det är tråkigt så, ja, när jag står där med den guldmedaljen så kan inte jag vara gladare. Det tänker vi inte be om ursäkt för, säger Caroline Seger.

– Det hade känts väldigt tråkigt att åka härifrån, från Rio, och spela om ett tredjepris. Nu kan man spela ut och ta det här guldet. Nu har vi bara ett steg kvar. Inte slappna av, njuta lite i kväll, och så på det igen.

Jonas Ekströmer/TT
Sveriges Sofia Jakobsson, Lotta Schelin, Elin Rubensson och Olivia Schough jublar sedan Lisa Dahlkvist slagit in den avgörande straffen mot Brasilien.
Jonas Ekströmer/TT
Sveriges Sofia Jakobsson, Lotta Schelin, Elin Rubensson och Olivia Schough jublar sedan Lisa Dahlkvist slagit in den avgörande straffen mot Brasilien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset