Sport Sport-topp

Sverige till OS-kval efter drama

Svenskarna jublade på hotellet efter att OS-kvalplatsen var säkrad.
Svenskarna jublade på hotellet efter att OS-kvalplatsen var säkrad.

Efter ett par timmars nervös väntan kom beskedet: Sverige får spela OS-kval i handboll.Tack vare Spaniens seger över Ryssland i handbolls-EM kan svenskarna fortsätta att drömma om en augustimånad i Rio de Janeiro.– Det var jäkligt skönt, säger Lukas Nilsson.

Ett Europamästerskap brukar handla om medaljer, men redan innan turneringen i Polen började stod det klart att målet för det svenska laget var att knipa en av de två platserna till OS-kvalet som delas ut på EM.

Utan stjärnor som bland andra Kim Andersson, Jim Gottfridsson, Kim Ekdahl du Rietz sågs det som en nog så tuff uppgift för den unga niometerslinjen med Lukas Nilsson, Viktor Östlund, Jesper Konradsson.

Men det gick vägen.

– Vi har gjort mer än vad folk förväntade sig av oss och jag är stolt över det vi har presterat här, säger Viktor Östlund.

Slog Ungern

Efter att bara ha besegrat Slovenien i det första gruppspelet och sedan kryssat mot Ryssland och Danmark i mellanrundan var Sverige pressat att ta poäng eller vinna mot Ungern för att fortsatt ha chansen – och vann gjorde man.

Det svenska gjorde det svårt för de ungerska skyttarna, och Mattias Andersson kunde rädda totalt 55 procent av skotten han fick mot sig – bland annat två straffar. Lukas Nilsson och Viktor Östlund blev Sveriges bästa målskyttar med fem mål vardera.

Det enda som i det läget kunde sätta käppar i hjulet för ett svenskt OS-kvaldeltagande var att Ryssland skulle besegra Spanien senare på onsdagskvällen, och på så sätt gå om Sverige i kampen om att bli bästa icke-kvalklara laget.

Men Spanien vann över Ryssland med 25–23 och såg alltså till att Sverige har chans att ta sig till OS igen. Senast, i London 2012, blev det svenskt silver.

Det svenska laget såg Spanien–Ryssland tillsammans på hotellet i Wroclaw.

– Det började ju inte så bra för Spanien. Då var det lite spänt så där, folk sa inte så mycket. Men Spanien var bra i andra halvlek, säger Lukas Nilsson.

TT: Hur var känslan när Spanien tog det?

– Jäkligt skönt. Vi såg inte så mycket för vi jublade.

Placeringsmatch väntar

Men först väntar en match om placeringarna 7–8 på fredag för svensk del mot värdnationen Polen.

– Vi hade en tuff period i början, när vi hade förlorat matcherna innan EM. Men vi började sakta men säkert får en uppåtkurva och mot slutet har vi varit riktigt bra, tycker jag. Vi har ju lite av ett generationsskifte här och jag tror att det här laget kan bli riktigt bra, säger Lukas Nilsson.

Jonas Källman:

– Jag tycker att vi har tagit oss mer och mer ju längre turneringen har gått. Vi får ett jättebra avslut på turneringen och är obesegrade i mellanrundan. Det är bara att försöka jobba vidare på det här nu.

TT: Finns det fler nivåer i det här svenska laget?

– Absolut. Jag tycker att vi har många snäpp att ta både anfallsmässigt och försvarsmässigt, kontringsmässigt och i målvaktsspelet. Det är viktigt att vi fortsätter här nu, så att vi håller den här nivån och att det är många spelare som är på gång just den veckan.

OS-kvalet spelas 8–10 april.

TT: Skulle det vara kul att få tillbringa augusti i Rio de Janeiro?

– Absolut skulle det vara det. Nu har vi tagit ett steg. Det kommer bli jättetufft men vi kommer göra allt för att greja det, säger Jonas Källman.