Nyheter Sverige

Sverige tveksamt till ryssmöte

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är tveksam till ett ryskt-svenskt möte. Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är tveksam till ett ryskt-svenskt möte. Arkivbild.

Ryssland har bjudit in Sverige till ett möte om bland annat flygsäkerheten över Östersjön.Men på försvarsdepartementet är man tveksam till ett möte på tu man hand.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) understryker att det finns etablerade forum för sådana frågor, i EU, i OSSE och i Nato.

– Vi vill inte gå vid sidan om etablerade forum, säger han till TT.

Mötet ska äga rum i Moskva i höst och inbjudan gäller statssekreteraren på försvarsdepartementet, Jan Salestrand. Något datum är inte utsatt. Ämnet är flygsäkerheten över Östersjön, men även den säkerhetspolitiska situationen i stort.

Bilateralt

Enligt försvarsdepartementet så har även Estland, Lettland, Litauen, Finland och Polen fått inbjudningar. Tanken verkar dock inte vara att hålla ett gemensamt möte i Moskva. I stället tycks det, enligt försvarsdepartementet, handla om bilaterala möten där varje lands representant träffar Rysslands vice försvarsminister Anatolij Antonov.

Vid ett besök i Stockholm på onsdagen uppgav den finländske utrikesministern Timo Soini att ett bilateralt möte mellan Finland och Ryssland i en sådan fråga inte är lämpligt.

Hultqvist tycker också att det underligt att Östersjöländerna Tyskland och Danmark inte är inbjudna.

– Det är viktigt att alla parter vi samarbetar med är med i processen, säger han.

Skapa splittring?

Försvarsdepartementet kommer att ha en dialog med de övriga Östersjöländerna innan man beslutar sig för hur man ska svara på den ryska inbjudan.

– Vi tycker att det är viktigt att inte ha en situation där det riskerar att bli splittringstendenser, säger Hultqvist.

TT: Försöker Ryssland skapa splittring?

– Det vill jag inte spekulera i.

Utrikesminister Margot Wallström (S) uppger att man inte kommer att tillåta att Ryssland "slår in kilar" mellan länderna.

Varnade

ÖB Micael Bydén varnade på ett seminarium i Visby i somras för att ett alltmer provocerande uppträdande av ryskt militärflyg över Östersjön kan leda till olyckor och även missförstånd som kan öka risken för konflikter. Det har också hänt att ryskt militärflyg stänger av sina transpondrar, vilket gör att de inte kan upptäckas av civilt flyg.

ÖB efterlyste möjligheter att snabbt kunna ta kontakt med den ryska sidan för att klara upp missförstånd om incidenter skulle inträffa.

– Självklart är vi intresserade av att lösa den här typen av frågor, säger försvarsminister Hultqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset