Sport Sport-topp

Sverige utklassade Moldavien

Kosovare Asllani klappas om av lagkamraterna efter ett av sina två mål i Sveriges 6–0-seger mot Moldavien.
Kosovare Asllani klappas om av lagkamraterna efter ett av sina två mål i Sveriges 6–0-seger mot Moldavien.

Spel mot ett mål i 90 minuter och tre enkla poäng på vägen mot EM.Men än viktigare i 6–0-segern mot Moldavien var svaren från bland andra tvåmålsskytten Fridolina Rolfö.– Det är klart att vi gör allt för att få en OS-biljett, säger 22-åringen.

Fridolina Rolfö missade VM med en hårsmån i fjol och har haft stora skadeproblem under våren. Men när chansen i landslaget kom, gjorde Linköpingsanfallaren det bästa möjliga av situationen.

22-åringen, som haft problem med en sena på baksidan av högerlåret, fick spela från start och tackade för förtroendet med att bli tvåmålsskytt.

– Jag har varit skadad nästan hela året, säger Rolfö.

– Det här betyder jättemycket för självförtroendet.

"Mördande konkurrens"

Storsegern mot Moldavien gör att Sverige är mer eller mindre klart för EM nästa sommar. Den stora frågan just nu är snarare vilka spelare som får åka med till OS.

Förbundskaptenen Pia Sundhage fick knappast lättare att bestämma sig.

– Det är mördande konkurrens. Det är sex-sju spelare vi pratar om och vrider och vänder på, säger hon.

Inte minst lär diskussionerna inför OS-uttagningen den 28 juni handla om anfallsalternativen, vid sidan av mer eller mindre givna Lotta Schelin, Olivia Schough och Sofia Jakobsson.

Rolfö stärkte definitivt sina kort, konstaterar Sundhage. Samtidigt gjorde även Pauline Hammarlund och Stina Blackstenius klart godkända inhopp.

– Det är oerhört tuff konkurrens. Men det är kul, man ska kämpa för att få en plats tycker jag, säger Fridolina Rolfö.

Asllani tvåmålsskytt

Med spelare som Caroline Seger, Nilla Fischer och Sofia Jakobsson på läktarplats gav Sundhage flera av de yngre spelarna chansen att visa upp sig. Bland annat vaktade Hilda Carlén målet i stället för Hedvig Lindahl.

Carlén blev dock nästan helt sysslolös på Gamla Ullevi. Moldavien, rankat som nummer 100 i världen, orkade knappt upp över mittlinjen i sommarvärmen.

I stället blev det konstant spel mot ett mål, där det bara var svensk ineffektivitet som höll siffrorna nere. Först efter en dryg halvtimme, och tretton svenska hörnor, kom utdelningen när Magdalena Eriksson slog en hörna i mål via en moldavisk försvarare.

Därefter tog det bara några minuter innan Kosovare Asllani, målskytt även i landslagscomebacken i torsdags, drog till med vänsterfoten. Ett liknande mål, i krysset, i andra halvlek lär ha stärkt Manchester City-mittfältarens OS-kort rejält.

– Det är fortfarande nytt att spela mittfält i stället för anfall. Men det kändes bra, det var kul att få testa lite avslut, säger Asllani.