Sport Sport-topp

Sverige vann i VM-premiären

Tjeckiens Tereza Vanisova och den svenska målskytten Olivia Carlsson under VM-premiären i Kanada.
Tjeckiens Tereza Vanisova och den svenska målskytten Olivia Carlsson under VM-premiären i Kanada.

Ett slagskott från Olivia Carlsson gav Damkronorna den start på VM-turneringen laget strävat efter.Men segern satt långt inne – det återstod åtta sekunder av matchen mot Tjeckien när Carlsson ordnade 3–2.– De överraskade, men vi spelade disciplinerat, säger Olivia Carlsson.

Att Modoforwarden skulle bli matchhjälte var inte helt väntat.

– Hon hade bara gjort ett mål på 46 landskamper tidigare, så det var rätt så överraskande att det var hon som gjorde målet. Det var ett jättefint slagskott som gick in, säger förbundskaptenen Leif Boork till TT.

"Inte förvånad"

Boork förvånades inte över att Tjeckien blev en hård nöt att knäcka.

– Tjeckien har ett bättre lag än vad många tror och ett av de lagen som kommer att vara med och utmana bakom de givna favoriterna Kanada och USA, sade den svenske förbundskaptenen.

Petra Herzigova inledde målskyttet i mitten av den andra perioden och gav Tjeckien ledningen, innan Sabina Küller kvitterade i slutet av andra i boxplay, spel fyra mot fem. Hanna Olsson gav Damkronorna ledningen i början av den tredje perioden. 1.22 in i den tredje perioden var Hanna Olsson framme och gav Sverige ledningen med 2–1. I mitten av perioden kvitterade Aneta Ledlova innan Olivia Carlsson satte det viktiga 3–2-målet i slutsekunderna.

– Väldigt viktigt för matchen var att vi dödade ett 3 mot 5-läge och ett 4 mot 5-läge i andra perioden. Sett över hela matchen så tycker jag att det är ett rättvist resultat. Vi gör en riktigt bra match mot ganska tekniska motståndare, säger Leif Boork.

Brynäsforwarden Anna Borgqvist utsågs till matchens lirare och Boork vill även lyfta fram backen Emma Eliasson (Luleå) och målskytten Olivia Carlsson.

I den andra matchen i B-gruppen vann Schweiz mot Japan med 4–2. Damkronorna möter Japan på onsdag.