Sport Sport-topp

Sverige vill arrangera fotbolls-EM

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet. Arkivbild

Fotbolls-EM i Sverige, Danmark, Norge och Finland 2024 eller 2028?De nordiska länderna har tillsammans bestämt sig för att undersöka möjligheten att ansöka om värdskapet.– Vi ska ta reda på vilka förutsättningar vi har, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Det var under ett möte mellan de nordiska länderna inför Fifa-kongressen förra veckan som frågan om att gemensamt arrangera EM för herrar 2024 eller 2028 väcktes.

– Vi har ett nära samarbete mellan de nordiska länderna. Det finns ett stort intresse att göra saker tillsammans. Förra veckan var vi tydliga, men vi sade att vi ska gå hem och sova lite på saken, säger Karl-Erik Nilsson.

– Vi ska titta in i frågan och se om det är möjligt att ansöka. Än så länge är det här på idéstadiet.

Ska träffas igen

Nilsson är tydlig med att steget från idémöte till faktisk ansökan är lång. Förbunden ska träffas på nytt i början av april för att diskutera vidare.

– Vi ska ta reda på vilka förutsättningar vi har. Först måste vi sätta oss och resonera om vi vill det här. Om vi vill, då kan vi sätta igång en förstudie där vi analyserar arenor och annat under året.

Enligt uppgifter till danska nyhetsbyrån Ritzau kan ett slutgiltigt beslut om en ansökan komma under våren 2017. Karl-Erik Nilsson säger att Uefa inte satt något datum för när ansökan måste lämnas in.

– Vi har inte fått några datum, så det är nog hyfsat med tid.

Alla fyra förbunden är, på idéstadiet, positiva till att gå vidare med arbetet. Svenska fotbollförbundet ser gärna att en ansökan blir verklighet.

– Ett av våra 13 strategiska mål är att ta del av fler internationella evenemang. Det är en strategisk ambition. Så det här är spännande, men det är alldeles för tidigt att säga om det blir något. Vi får helt enkelt se var det tar vägen, säger Nilsson.

"De blir nog inte ledsna..."

Om en ansökan lämnas in, tror Karl-Erik Nilsson att möjligheterna till att få arrangera mästerskapet är tämligen goda.

– Vi viskade lite i örat till några Uefadelegater under Fifa-kongressen och sade att de inte skulle bli förvånade om det kom en ansökan. De log lite. Det var den kvittensen vi fick. De är nog inte ledsna om det kommer en ansökan. De nordiska länderna har gott renommé, säger han.