Sport Sport-topp

Sverige vill ha slovensk bas i Uefa

Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.
Karl-Erik Nilsson. Arkivbild.

Sverige, Danmark, Norge och Finland tänker föra fram slovenen Aleksander Čeferin som kandidat till ordförandeposten i Uefa.– Vi vill gärna lansera något nytt, modernt, något som känns spännande för europeisk fotboll, säger Karl-Erik Nilsson.

Den svenske fotbollförbundsordföranden säger i en videointervju på förbundets webbplats att det europeiska fotbollsförbundet behöver en ledare som inte tidigare arbetat inom fotbollssystemen, någon som kan sätta en ny agenda.

– Vi tror att han kan bli en brygga mellan stora och små länder och de olika delarna i Europa som är nödvändig för framtiden. Han kan bli länken mellan öst och väst, mellan nord och syd, säger Nilsson.

Den 14 september ska Uefa välja ny förande efter Michel Platini, som fick avgå när han stängdes av på grund av korruptionsmisstankar.

Samma värderingar

Čeferin satt på läktaren när Sverige mötte Slovenien i landskampen i måndags, tillsammans med Nilsson och den danska fotbollsordföranden Jesper Möller.

– Vi fick positiva intryck av honom. Han är en väldigt "go" fotbollskamrat, har en klar uppfattning när det gäller ledarskap och har fotbollsvärderingar som stämmer väl överens med våra, säger Nilsson.

– Han kommer från ett litet land där gräsrotsfotbollen är angelägen.

God chans att bli vald

En som gått ut med att han kandiderar som Uefa-ordförande är nederländaren Michael van Praag, som var Sveriges kandidat vid Fifa-ordförandevalet för ett år sedan.

– Vi ska träffa de övriga kandidaterna och lyssna på dem före valet i september. Men vi vill gärna lansera något nytt. Och vi tror att hans (Čeferin) chanser att bli vald är mycket goda och tror att fler länder ställer upp bakom det här förslaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset