Nyheter Sverige Sverige-topp

Sverigenumret gör succé

Svenska Turistföreningens Sverigenummer gör succé. Arkivbild.
Svenska Turistföreningens Sverigenummer gör succé. Arkivbild.

Nyheten om Svenska Turistföreningens (STF) lansering av ett Sverigenummer har fått stor spridning världen över. Sedan i onsdags har nyfikna ringt från världens alla hörn; USA, Australien, Turkiet.– Det är helt galet, säger Jenny Engström, på STF.

I veckan lanserade Svenska Turistföreningen ett nummer dit vem som helst i världen kan ringa – och få svar av en slumpvis svensk. Syftet med numret har varit att få fler att upptäcka Sverige, och att få svenskarna att berätta om sitt land på sitt sätt.

– I stället för att någon reklamkampanj ska bestämma vad man ska uppleva här så får svenska folket själva berätta vad som är bra med Sverige, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på STF.

Och numret har spridit sig som en löpeld. Tidningar som brittiska The Guardian och amerikanska USA Today och New York Times har plockat upp nyheten om den något udda kampanjen.

– Vilket engagemang av folk, jag är djupt rörd. En tjej från Sydkorea ringde och skrattade och sa "jag ville bara prova om det fungerade", säger Engström som har fått samtal från bland annat USA, Australien och Turkiet.

Över 5 000 personer i Sverige har anmält sig till att ta emot samtal från omvärlden. Tanken just nu är att hålla numret igång till nationaldagen den 6 juni.