Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

"Sveriges grövsta brottsling" fälld

Claver Berinkindi fälls för de grövsta brott som prövats i svensk domstol. Arkivbild.
Claver Berinkindi fälls för de grövsta brott som prövats i svensk domstol. Arkivbild.

Claver Berinkindi är skyldig till de kanske grövsta brott som prövats i svensk domstol.Med tusentals liv på sitt samvete får han livstids fängelse av Stockholms tingsrätt för sin roll i folkmordet i Rwanda 1994.

Den numera svenske, ursprungligen rwandiske, medborgaren ska ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals män, kvinnor och barn i prefekturen Butare i södra Rwanda.

– Han beordrade dem att döda, och han var med och dödade som alla andra, har exempelvis en fängslad medbrottsling sagt i förhör.

Berinkindi fälls för folkmord och krigsbrott innefattande mord, mordförsök och människorov när folkgruppen tutsi skulle utplånas. Den 61-årige mannen var en lokal ledare under folkmordet, bland annat när tusentals människor massakrerades vid ett berg, och hundratals dödades i ett kommunhus där mördarna klubbade ihjäl sina offer i skift.

Chefsåklagare Tora Holst anser att domen sänder en internationell signal om att så grova brott inte begås ostraffat.

Får skadestånd

Femton offer får skadestånd på 30 000–100 000 kronor i enlighet med rwandisk rätt. Det är första gången en svensk domstol utdömer skadestånd till folkmordsoffer. Pengarna har beslagtagits från Berinkindi.

Målet bygger på vittnesmål. Försvaret ifrågasätter dem, bland annat för att det gått lång tid sedan 1994.

– Det råder delade uppfattningar inom vittnespsykologin om vad man kan minnas, säger 61-åringens försvarsadvokat Hanna Lindblom. Hon utgår från att hennes klient ska överklaga.

Domstolen påpekar att minnesbilderna har granskats noga. Berinkindi var en välkänd person lokalt. Rätten påpekar också att människor i allmänhet minns traumatiska händelser väl. Tora Holst berättar också om vittnen i fallet som inget hellre vill än att glömma, men som inte kan.

Mastodontmål

Mastodonträttegången ägde delvis rum i Rwanda. Att ro i land målet var inte lätt enligt Holst. Andra utredningar kan man slutföra när man anser att man har tillräckligt. Här har utredarna fortsatt – beviskraven är mycket höga.

– Vi visste att vi måste försöka få tag på alla vittnen vi kan, säger hon.

Det blev över 50.

Fallet är det andra om folkmord i svensk domstol. 2013 dömdes svensk-rwandiske Stanislas Mbanenande till livstids fängelse.

Omkring 800 000 människor dödades i folkmordet.