Sport

Sveriges väg till OS-silver

Sveriges damlandslag tar emot silvermedaljerna efter fredagens fotbollsfinal mellan Sverige och Tyskland på Maracanã under sommar-OS i Rio de Janeiro.
Sveriges damlandslag tar emot silvermedaljerna efter fredagens fotbollsfinal mellan Sverige och Tyskland på Maracanã under sommar-OS i Rio de Janeiro.

Det hade behövts ännu ett mirakel på Maracanã.Nu slutade allt med nästan ett tjog silverpengar till den svenska truppen.Här är matcherna som tog Sverige till OS-silver:

3 augusti: Sverige–Sydafrika 1–0.

Sverige dominerade, men med uddlöst anfallsspel. Till slut blev mittbacken Nilla Fischer segerskytt – med knät – i 75:e minuten. Det var inte vackert, men det räckte.

7 augusti: Sverige–Brasilien 1–5.

Kosovare Asllani hade ett jätteläge i början av matchen. Men målet uteblev och spänningen likaså. Brasilien, anfört av superstjärnan Marta, körde över Sverige totalt. Lotta Schelin gjorde det svenska tröstmålet i slutminuterna.

10 augusti: Sverige–Kina 0–0.

Både Sverige och Kina visste att oavgjort skulle räcka till kvartsfinal. Resultatet: ett mållöst sömnpiller, men svensk glädje över både kvartsfinalmotståndet USA och att kunna spela två raka matcher i Brasília i stället för att behöva förflytta sig.

12 augusti: kvartsfinal Sverige–USA 5–4 efter straffar.

Amerikanska målvakten Hope Solo hånade det svenska spelet efter matchen. Men Sverige hade följt planen till punkt och pricka: backat hem och krympt ytorna. Det räckte till 1–1 efter full tid (Stina Blackstenius svensk målskytt) och förlängning. En tidig räddning av Hedvig Lindahl och en iskall sista straff av Lisa Dahlkvist och skrällen var ett faktum.

16 augusti: semifinal, Sverige–Brasilien 4–3 efter straffar.

Miraklet på Maracanã. En upprepning av succétaktiken från kvartsfinalen. Brasilien tryckte på, Sverige stod emot och det vanligtvis anfallsglada blågula landslaget försvarade sig till OS-final. I straffdramat räddade Hedvig Lindahl två straffar och Lisa Dahlkvist avslutade lika iskallt som mot USA. Damlandslagets första OS-medalj någonsin var säkrad.

19 augusti: final, Sverige–Tyskland

Sverige gjorde sin kanske bästa match under hela vistelsen i Brasilien. Men Dzsenifer Maroszán sänkte Sverige. Hon prickade in 1–0 efter att Nilla Fischer missat en rensning i början av andra halvlek och det tyska 2–0-mål skickade Linda Sembrant in i eget mål sedan Maroszán skjutit en frispark i stolpen. Stina Blackstenius reducerade för Sverige och Olivia Schough hade det bästa kvitteringsläget i slutet av matchen. Sverige hade Maracanã på sin sida, men den här gången blev det inget mirakel utan silverpengar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset