Nyheter Toppnyheter Världen

Syrien skär av väg in till Aleppo

Avskurna. Invånare i Aleppo, Syriens största stad, på en bild tagen i februari. Arkivbild.
Avskurna. Invånare i Aleppo, Syriens största stad, på en bild tagen i februari. Arkivbild.

Syriska regeringsstyrkor har skurit av den enda vägen in till de rebellkontrollerade delarna av staden Aleppo. Den tre dygn långa vapenvila som regimen utlyste i onsdags var bara bluff, enligt en observatörsgrupp.

Efter våldsamma strider och flyganfall under natten har syriska styrkor ryckt fram och befinner sig inom skotthåll från den enda vägen in till de rebellkontrollerade delarna av staden. Därmed har regimen kommit närmare sitt mål att helt kringgärda rebellfästena i norra delen av staden.

– För närvarande kan ingen ta sig ut ur eller in i Aleppo, säger Zakaria Malahifji, medlem i rebellgruppen Fastaqim, till Reuters.

Han uppger regeringsstyrkorna har fått förstärkningar av iranska soldater och andra enheter söderifrån. Samtidigt uppger rebellstyrkor att de försöker ta tillbaka områden som förlorats och säkra vägen. Den saudistödda rebellgruppen Jaysh al-Islam uppger att fyra av dess soldater dödats, enligt AFP.

Regimens bombningar av oppositionskontrollerade delar av staden har dödat minst tio civila, däribland tre barn, enligt observatörsgruppen Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) med säte i Storbritannien. SOHR hävdar också att den 72 timmar långa vapenvila som regimen utlyste inför firandet av den muslimska högtiden id al-fitr var en bluff.

Omkring 200 000 människor tros fortfarande bo kvar i de rebellkontrollerade delarna av staden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset