Nyheter Toppnyheter Världen

Syriensändebud ser goda chanser

Oerhörda utmaningar – men också för första gången öppningar för en politisk process för att få slut på kriget i Syrien.– Jag har uppriktigt sagt en känsla att chanserna är goda, säger den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, FN:s sändebud för Syrien, till TT.

Efter flera förhandlingsomgångar i Wien kom de inblandade 17 länderna i mitten av november överens om en plan för Syrien: I januari nästa år ska reella förhandlingar inledas mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, och i maj ska ett eldupphör uppnås. Därefter ska en ny konstitution utarbetas och 2017 ska parlaments- och presidentval hållas.

Uppgörelsen var oväntat långtgående och kom strax efter extremistgruppen Islamiska statens (IS) attacker i Paris. Enligt de Mistura har också en allmän krigsutmattning, IS:s militära framgångar, flyktingkrisen i EU och inte minst Rysslands militära intervention i Syrien drivit fram ett nytt läge efter fyra och ett halvt år av låsningar.

Ense i flera frågor

Inga förhandlingar ska drivas med IS och exempelvis al-Qaidakopplade al-Nusra fronten, och Jordanien ska sätta ihop en lista på acceptabla grupper.

Och det finns nu faktiskt framtida frågor som alla inblandade är ense om – förutom att slå militärt mot IS – enligt de Mistura. Alla anser att Syrien inte får delas utan förblir ett självständigt och suveränt land, att det inte finns några militära lösningar men också att Syrien inte kan gå tillbaka till vad det var före kriget, säger de Mistura.

Han medger att det kommer att bli väldigt, väldigt komplicerat med så många olika aktörer med så många olika agendor. På frågan om det är realistiskt med val 2017 i ett så krigshärjat land, med en kvarts miljon döda, en miljon skadade och miljontals syrier på flykt svarar de Mistura:

– Det är verkligen ambitiöst men mycket bättre än att inte ha val eller att ha val nu.

Syrierna ska avgöra

I Wien enades parterna i stort också om vad de är oense om, och lade detta åt sidan så länge. Där ingår bland annat synen på al-Assads framtida roll i landet, där västmakterna och Saudiarabien vill ha bort honom medan Ryssland och Iran är av motsatta ståndpunkten.

Men nu börjar ändå alla parter förstå en sak, säger de Mistura:

– I slutet av processen är det inte vi som ska besluta om vem som ska styra Syrien, utan det ska syriska folket göra.

"Politisk lösning"

Han träffade också utrikesminister Margot Wallström i Stockholm. Hon ser Wien-processen som ett avgörande skeende.

– Antingen går vi en förfärlig tid till mötes med mer av sekterism, mer av religiösa och andra identitetskonflikter, mer av vapen som talar och med terrorismen som en slags hydra i allt det här – eller så går vi mot en lösning som får länderna till samma sammanträdesbord. Det behövs en politisk lösning, säger hon till TT.

Vad gäller risken att han själv, liksom föregångarna Kofi Annan och Lakhdar Brahimi, får sluta utan att ha lyckats svarar de Mistura:

– Det handlar inte om ett misslyckande för en individ. Det handlar om ett misslyckande för det internationella samfundet.

Linus Sundahl-Djerf/TT