Nyheter Världen

Syriens opposition redo att regera

Salem al-Meslet, talesman för den inflytelserika syriska oppositionsgruppen Högsta förhandlingsrådet. Arkivbild.
Salem al-Meslet, talesman för den inflytelserika syriska oppositionsgruppen Högsta förhandlingsrådet. Arkivbild.

Syriska oppositionsgruppen Högsta förhandlingsrådet (HNC) är redo att ingå i en övergångsregering med diplomater och teknokrater från president Bashar al-Assads regim.

Däremot förkastar HNC:s talesman Salem al-Meslet allt framtida regeringsarbete med parter som "begått brott mot det syriska folket". Enligt honom är det däremot alltför tidigt att tala om vilka personer som skulle kunna vara tänkbara i en framtida regering.

– Hur platserna i en övergångsregering ska tillsättas kommer att bli föremål för en utdragen diskussion, förutspår al-Meslet.

HNC har under kvällen haft nya samtal med FN:s Syriensändebud, den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, som leder fredssamtalen i Genève. På måndag är det enligt planerna dags för en ny session.

En politisk övergång i det krigshärjade landet, och i synnerhet president al-Assads framtid, är två svårlösta frågor under förhandlingarna, vars mål är att kunna skapa en tillfällig regering i god tid före att FN-övervakade president- och parlamentsval hålls.

Läs också