Nyheter Toppnyheter Världen

Syrisk opposition välkomnar samtal

Hoppet om fred för de miljontals drabbade av kriget i Syrien sätts i dag till samtalsförsök i Genève, på ett hotell och i en FN-byggnad (bilden).
Hoppet om fred för de miljontals drabbade av kriget i Syrien sätts i dag till samtalsförsök i Genève, på ett hotell och i en FN-byggnad (bilden).

Den syriska oppositionen har nu träffat FN-medlare i Genève. Gruppen HNC säger sig ha fått löften om lättnader för den plågade civilbefolkningen.

– Vi kom hit sedan vi fått skriftliga, detaljerade intyganden om betydelsefulla framsteg inom humanitära frågor, säger Basma Kodmani från det oppositionella nätverket HNC vid en pressträff efter ett första informellt möte med FN:s sändebud Staffan de Mistura.

Givet sådana lättnader, som också efterfrågades i en resolution från FN:s säkerhetsråd i december, säger sig oppositionen beredd till politiska förhandlingar och att då göra tio gånger större eftergifter än regimen, skriver Reuters.

Ordkrig

Samtalen hänger dock på en skör tråd – och uppgifter går isär. HNC:s ordförande Riad Hijab har hotat att dra tillbaka delegationen samtidigt som Kodmani säger att man har kommit för att stanna så länge det behövs. Regimen, däremot, deltar bara för att "köpa tid för att döda fler syrier", säger hon.

Den syriska regimens delegat, ambassadör Bashar al-Jaafari, svarar sarkastiskt i ett uttalande att oppositionens delegation tycks bestå av utrikesministrarna från Saudiarabien, Frankrike och USA. Regeringen i Damaskus vill få slut på "blodbadet" i landet och se lättade internationella sanktioner, meddelar han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Till Reuters säger al-Jaafari senare att regeringen är beredd att diskutera humanitära åtgärder, såsom utbyte av fångar.

Tredje gången gillt

Mötena i FN-medlaren Staffan de Misturas regi innebär de första samtalen på nästan två år om en fredlig lösning på Syrienkriget, som hittills krävt 260 000 människors liv. I fredags träffade de Mistura representanter för den syriska regeringen.

HNC hotade länge att inte delta i samtalen, men sent på lördagskvällen anlände ett 20-tal delegater från Saudiarabien.

Staffan de Mistura uppger enligt Reuters att han är "optimistisk och beslutsam" efter det första mötet med HNC.

Dialog öga mot öga blir det inte tal om utan parterna är tänkta att sitta i olika rum medan FN-medlare går emellan.